Na proputovanju Albanijom fotograf Romeo Ibrišević zaustavio se i u Kruji, nedaleko od Tirane gdje ga je na zidu kraj ceste dočekala naizgled sasvim obična slavina. No o čudesnoj vodi iz sela Borizanë kruže brojne priče, a neke od njih sugeriraju da petrolejom bogata kapljica liječi od teških bolesti. U razgovoru Ademom Zenunijem iz Cro-teama, koji ga je proveo po Albaniji i pokazao mu ljepote i znamenitosti, Romeo je i sam odlučio provjeriti gori li voda s izvora, kako se priča.

„Voda zbilja gori. I probao sam je, bez obzira na tremu. Bio sam žedan“, smije se Romeo i dodaje kako voda ima okus po petroleju.

Navodno je voda prije slobodno tekla, ali danas vam vlasnik mora otvoriti slavinu. Ako ga nema na „točioniku“ broj na koji mu se možete javiti ispisan na zidu. Priča se i o prevarantima koji su tražili eura i eura za litru vatrene vode, tako da što točno možete očekivati u Borizani nitko vam sa sigurnošću ne može reći. Pa čak niti kako će vaš organizam reagirati na vodu koja se redovito šalje preko granice kako bi albanski lijek izliječio rak i druge bolesti.

Mediji prenose istraživanje Instituta za javno zdravlje (IZJ) koje sugerira da je petrolej u vodu umjetno dodan te da takva voda ne može biti zdrava. No kako priča vlasnik izvora, 2003. godine jedna se doktorica napila vode s petrolejom i s vremenom izliječila od raka te odlučila i svojim pacijentima u Austriji preporučiti čudotvornu vodu. Dolazili su i ministri i bogataši, ljudi sa svih krajeva svijeta jer bolest ne pita… U svakom slučaju, voda u Borizani pije se na vlastitu odgovornost. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju