München, bavarska prijestolnica u kojoj možete utažiti žeđ za pivom tijekom popularnog Oktoberfesta, ali i kulturom u jednom od brojnih muzeja, nudi praznik za oči i kad je riječ o parkovima te arhitekturi. Koliko toga München može ponuditi sugerira i podatak da se taj njemački grad nalazi i u prvih deset najboljih gradova za život u Europi. Osim toga, smjestio se i na sjajnom petom mjestu kad je riječ o najopuštenijim njemačkim gradovima.

Oni posjetitelji koje fascinira povijest, u München će imati što za raditi, a jedan od povijesnih lokaliteta naći ćete u ulici Viscardigasse. Da biste je je pronašli, dovoljno je tek malo više od pet minuta šetnje od predivnog trga, Odeonplatza na kojem se nerijetko održavaju vrhunski klasični koncerti. No zagrebemo li ispod površine, naići ćemo na mračnu prošlost trga i male ulice velikih junaka koja vodi u vrijeme Drugog svjetskog rata, a da se radi o posebnom mjestu daje naslutiti tek bakreni trag na kamenim kockicama.

Minhenski puč, poznat još i kao Pivnički puč ili Hitlerov puč, bio je Hitlerov neuspjeli pokušaj rušenja bavarske vlade 1923. godine. No kada je došao na vlast, Hitler je za naciste koji su nastradali tijekom puča odlučio podići spomenik ispred Feldherrnhalle, zgrade u kojoj se i dogodio. Prema Hitlerovoj naredbi, prolaznici koji bi se našli na Odeonplatzu morali su izvesti nacistički pozdrav pred "spomenikom pokreta" i to pod budnim okom vojnika koji su kontrolirali poslušnost građana.

Oni koji nisu htjeli dići ruku za naciste šmugnuli bi u ulicu Viscardigasse, ali neposluh nije promaknuo vlastima pa je izbjegavanje pozdrava tihe revolucionare nerijetko stajalo glave. Put bi im se izgubio, baš kako ga i danas oponaša trag bakrenih kockica. S vremenom je ulica postala poznata kao Drückebergergasse, odnosno ulica izdajica ili dezertera, a oni koji su se odvažili njome prošetati bili su iznimno hrabri.

Grad je 1995. godine odlučio u ulici Viscardigasse postaviti spomenik koji simbolizira tihi prkos Nijemaca prema nacističkoj vlasti, suptilan – ali moćan, baš kao i sami čin. 

Najstarija njemačka turistička cesta za savršen road trip i uspon na najviši vrh u jednom potezu Njemačka alpska cesta - 1 Njemačka alpska cesta - 2 Njemačka alpska cesta - 3 +3 Njemačka alpska cesta - 7

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju