Za vrijeme pandemije koronavirusa među turistima je porastao interes za boravkom na otvorenom i istraživanjem prirodnih ljepota, a jedno od mjesta koje je "procvjetalo" nalazi se u dalekoj Kanadi. Klifovi zaljeva Fundy u kanadskoj regiji Nova Škotska nedavno su proglašeni globalnim geoparkom. UNESCO ih je zaštitio, što znači da su prepoznati kao geološki i kulturalno jedinstveno mjesto.

Dugačak 280 kilometara s klifovima do 60 metara visine, zaljev Fundy dosad nije bio svjetski poznata lokacija, ali svjedoči o antičkim geološkim silama koje i dandanas oblikuju svijet kakav poznajemo. Nigdje drugdje na svijetu nije moguće vidjeti ostatke superkontinenta Pangee, koji je postojao prije 300 milijuna godina, a raspadom kojega su nastali kontinenti u obliku sličnom današnjem.

Monumentalne sile i dalje nastavljaju formirati zaljev, a klifovi su rezultat najvećih plima i oseka na zemlji. Plime se dižu i do visine od pet katova, a s povlačenjem mora za vrijeme oseke se ponekad može vidjeti morsko dno!

Hladne vode sjevernog Atlantika ostavile su oznake na mjestu gdje se Afrika odvojila od Sjeverne Amerike u periodu kasnog trijasa, a neka od najvećih slijevanja lave u Zemljinoj povijesti oblikovala su visoravni koje okružuju zaljev Fundy. Sličan se krajolik nalazi i u planinama Atlas u Maroku, što također govori o nekadašnjoj povezanosti kontinenata.

Zbog svega ovoga ne začuđuje da su Klifovi bogati fosilima te pružaju uvid u nestajanje dinosaura te pojavu prvih kralježnjaka, koji su bili preteče današnjih ptica, morskih lavova i kitova koji danas nastanjuju Novu Škotsku. U srpnju 2020. kod obližnjih klifova Joggins Fossil, koje je također zaštitio UNESCO, pronađen je fosil star čak 310 milijuna godina.

Smatra se da su prvi ljudi Novu Škotsku naselili prije 13.000 godina. Narod Mi'kmaq provodio je ljeta na obali baveći se lovom i ribolovom. Njihovo nasljeđe i kultura očuvani su zahvaljujući arheološkim nalazištima, a bit će izloženi u Kulturnom centru naroda Mi'kmaq, koji je trenutno u izgradnji.

U sklopu Geoparka nalazi se nacionalno povijesno nalazište Mi'kmawey, koje je jedno od 40 turističkih punktova u parku. Osim toga, turistima su zanimljive brojne pješačke staze i geološka nalazišta.

Do geoparka je najlakše doći iz Halifaxa dvosatnom vožnjom autom, a posjetitelji uglavnom odsjedaju u gradovima Parrsboro, Wolfville i Truro, u kojima osim smještaja mogu pronaći brojne restorane, kafiće, iznajmiti kajake i bukirati ture.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju