Grad najpoznatiji po četvorici čupavaca koji su žarili i palili šezdesetih godina prošlog stoljeća, često je bio na udaru kritika kao mjesto u kojem se nema što raditi ni vidjeti.

No Liverpool je s vremenom zaslužio status grada kulture, a prepoznao ga je i UNESCO, 2004. godine, kada je uvršten na popis svjetski poznatih znamenitosti poput Taj Mahala ili Kineskog zida. Tada su gradski spomenici, Pristanište Head, Albertov dok i Ulica William Brown postali dijelom svjetske baštine u Europi kao "Pomorsko-trgovački grad Liverpool“.

Kako jedino promjena stalna jest pokazuju vijesti Odbora za svjetsku baštinu u Kini. UNESCO je objavio da će Liverpool obrisati s popisa svjetske baštine zbog "nepovratnog gubitka" povijesne vrijednosti viktorijanskih dokova. Razlog devastaciji je izgradnja novih zgrada, kao i stadiona nogometnog kluba Everton.

Odluka koju je donio UNESCO ponižavajuća je za Liverpool, koji postaje tek treće mjesto koje je u gotovo 50 godina izgubilo status - uz arapsko svetište Oryx u Omanu 2007. i dresdensku dolinu Labe 2009. godine. Oman je baštinu žrtvovao radi nafte, a Nijemci pak zbog autoceste.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju