Utvrda Peñón de Vélez de la Gomera ograđena je najkraćom kopnenom granicom koja iznosi tek 85 metara. Datira još iz vremena kad su Španjolci ratovali s muslimanskim snagama u 15. i 16. stoljeću te predstavlja jedan od španjolskih suverenih teritorija (plazas de soberanía).

Španjolski generali zauzeli su strateške pozicije nakon što su se njihovi neprijatelji povukli u Afriku i ostavili za sobom izgubljene komadiće teritorija.

Svaki od tih komadića zemlje na sjevernoj obali Maroka koje su Španjolci ljubomorno čuvali imao je svoje poštare, granične patrole, učitelje, svjetioničare, ponešto stalnog stanovništva i zarobljenika. Veća mjesta imala su i male vojne bolnice, kao i kasino.

Peñón de Vélez de la Gomera - mali stjenoviti otok tridesetih godina prošlog stoljeća zahvatila je snažna oluja koja je nanijela velike količine pijeska između otoka i kopna tvoreći tombolo, odnosno pješčani prud koji čini najmanju granicu.

Španjolci su tijekom burne prošlosti nekoliko puta gubili i vraćali tvrđavu, a danas se na poluotoku nalazi svega nekoliko vojnika. Marokancima služi kao neslavni podsjetnik na španjolsku kolonizaciju. Prolaz je zabranjen, a bilo je slučajeva u prošlosti kad su se marokanski aktivisti pokušali popeti na stijenu, no španjolski su ih vojnici otjerali.

Luksuzna planinska koliba u Gorskom kotaru iz koje se nećete htjeti maknuti danima Kuća Gorski kotar - 26 Kuća Gorski kotar - 25 Kuća Gorski kotar - 24 +22 Kuća Gorski kotar - 23

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju