Jeste li se ikada pitali tko je ispekao prvi kolač na svijetu? Prvi kolači nisu bili kolači u kakvima danas uživamo, više su nalikovali kruhu. Ti tanki beskvasni kruhovi zaslađeni najčešće medom, od davnina su se koristili pri različitim svečanostima i ceremonijama, kasnije su "podignuti" kvascem, a od sredine 19. stoljeća u recepte su dodani prašak za pecivo i rafinirano brašno.

Iako se danas torte i kolači ne prinašaju bogovima kao žrtva, neizostavan su dio slavljenja svih važnih trenutaka u životu. Već su stari Grci slaviti Artemidin rođendan tortom, a od 13. stoljeća dječje rođendanske torte ukrašavaju se svjećicama.

Hvala, stari Egipćani!

Prvi kolači potječu iz starog Egipta. Vjeruje se da su se prinosili bogovima i božicama, ali i kraljevima, dvorskim i drugim dostojanstvenicima. Prvi spomen kolača od pšeničnog brašna i meda datira u 4. st. pr. K. Grci su u kolač dodali jaja i maslac, a osim medenog kolača, imali prvi kolač od sira. Rimljani su pekli kolače od integralnog pšeničnog brašna, meda, maslinovog ulja i jaja te ih obogatili grožđicama, orasima i drugim voćem. Rimljani su prvi u kolače umiješali i kvasac, pa su oni postali prozračniji, lakši i manje "nabijeni“.

Do početka srednjeg vijeka kolači su postali popularan desert u Europi, a njihovi okusi bili su sve maštovitiji. Širenje trgovačkih putova i povezivanje svijeta moglo se osjetiti i na nepcu jer su u kolače dodavani razni novi začini. U srednjem su si vijeku samo najbogatiji mogli dopustiti luksuz uživanja u pekarskim slasticama. Šećer se nabavljao teško, a cijena mu nije bila nimalo slatka nego paprena, pa se med i dalje koristio češće.

Velike se promjene u slastičarstvu događaju od 17. stoljeća kada sastojci postaju dostupniji, a tehnološki napredak donosi i nove metode pečenja. U to se doba pojavljuju i prvi kolači s glazurom. Kolači kakve poznajemo danas, ponajviše zahvaljujući kakau i čokoladi, dostupnijem rafiniranom šećeru i bijelom brašnu, pojavljuju se u 19. stoljeću.

Intenzivan razvoj kulminirao je popularnošću gotovih smjesa za kreme i kolače koje su se pojavile 1930-ih, da bi se danas sve više i vrhunskih kuhara i običnih ljudi vratilo onim sporijim, zdravijim i finijim metodama i sastojcima.

Sad kada znate crtice iz povijesti, slobodno izabrite vaš omiljeni u kojem ćete uživati ovih dana, recepte potražite ovdje.

Kolač prvi put ne može ispasti dobro i ostale laži: Mali savjeti za početnike u pečenju Mali savjeti za početnike u pečenju - 1 Mali savjeti za početnike u pečenju - 7 Mali savjeti za početnike u pečenju - 6 +3 Mali savjeti za početnike u pečenju - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju