Poljska alpinistica Wanda Rutkiewicz u povijest se upisala kao treća žena koja je stigla na najviši vrh svijeta - Mount Everest, a kako bi joj odao počast i obilježio 41. godišnjicu povijesnog dostignuća, Google joj je danas posvetio prigodni doodle. Nakon Japanke Junko Tabei i tibetanske penjačice Phantog, vrh svijeta osvojila je Wanda i tako postala treća žena te prva Poljakinja i Europljanka kojoj je takav pothvat pošao za rukom. 

Osam godina kasnije u penjački CV upisala je i titulu prve žene koja se popela na drugi najviši svjetski vrh - K2 (8611 m), koji se smatra jednim od najzahtjevnijih izazova. Stradala je godinu dana prije pedesetog rođendana na Kangchenjungi (8586 m), planini koja se nalazi na granici Nepala i Indije.

Meksički planinar Carlos Carsolio te je godine (1992.) bio jedini koji je došao do vrha Kangchenjunge, a smatra se da je on bio posljednji čovjek koju ju je sreo. 

Ugledao ju je u skloništu i pokušao uvjeriti da se krene spuštati jer je bila umorna i slaba, ali Wanda se nije dala nagovoriti jer je ustrajala u tome da „skupi“ sve vrhove više od 8000 metara - a taj bi joj bio deveti od 14. Do danas se ne zna je li se uspela na treći najviši svjetski vrh. Tijelo joj nikad nije pronađeno.

Njezino zanimanje za penjanje spontano se rodilo u ljeto 1961., kada je jureći na robusnom poljskom motociklu Junaku ostala bez goriva. Motor se ugasio, a ona je krenula mahati prolaznicima upomoć. Motorist koji je priskočio u pomoć putovao je s kolegom i alpinistom Bogdanom Jankowskim, a susret je rezultirao zajedničkim avanturama zbog kojih se Wanda zaljubila u penjanje.

Najveće na svijetu: Groblje aviona na površini većoj od dva Gola otoka Groblje aviona Groblje aviona - 5 Groblje aviona - 1 +4 Groblje aviona - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju