Najveći održivi grad u Africi bez automobila i smeća, vrijedan više od 20 milijardi eura, trebao bi se početi graditi do 2025. godine na jugu kontinenta. Grad za 150 tisuća stanovnika, nazvan The Parks, trebao bi biti posve samoodrživ, odnosno proizvoditi sam svu svoju energiju, vodu i hranu.

Investitor sa sjedištem u Dubaiju, URB, najavio je kako će The Parks stanovnicima pružiti najviši svjetski standard održivog života na području od 17 kvadratnih kilometara na istoku južnoafričke regije. 40 tisuća domova u 12 stambenih četvrti moći će se pohvaliti kombinacijom stambenih, medicinskih, turističkih, zabavnih i obrazovnih elemenata.

Gradsko gospodarstvo trebalo bi biti automatizirano i digitalno, a očekuje se da će većina poslova biti povezana sa zelenom tehnologijom. Kako bi sve bilo na najvišem nivou, navodno će se otvoriti 40 tisuća radnih mjesta tijekom planiranja, izgradnje i funkcioniranja grada.

„Pejzaž je osmišljen kako bi promicao društvenu održivost i aktivan životni stil. Neke od tih značajki uključuju stanice za fitness na otvorenom, poljoprivredne parcele, vanjske sportske terene, staze za trčanje i biciklizam, javni prostor za umjetnost te koncerte na otvorenom”, izjavio je izvršni direktor URB-a Baharash Bagherian, koji je osmislio dizajn raznih održivih gradova, uključujući Xzero, AlNama i Nexgen.

Baharash Bagherian navodi i kako je u fokusu razvoja jedinstvena, pet kilometara dugačka multifunkcionalna zelena kralježnica koja će povezati sve zgrade i čvorišta unutar naselja. 

S više od 32 kilometra staza za trčanje, biciklizam i jahanje, grad će također pružiti najzelenije i najsigurnije načine aktivnog prijevoza. Okružen prirodnim rezervatom, sa smještajem u ekološkom odmaralištu s pet zvjezdica i ekokolibama, The Parks bi mogao postati i privlačno mjesto za turiste.

Za sve koji se trebaju isključiti: 5 čudesnih staza diljem svijeta na kojima ćete hodati danima Najbolje šetnje - 1 Najbolje šetnje - 2 Najbolje šetnje - 3 +1 Najbolje šetnje - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju