Skijoring je zimski sport u kojem osobu na skijama vuče konj, pas ili čak motorno vozilo. Ime je dobilo od norveške riječi skikjøring koja označava vožnju skijama.

Skijoring je originalno izmišljen kao pomoć u kretanju po nemilosrdnim snježnim uvjetima usred zime. Laponci u Skandinaviji su stotinama godina koristili sobove u te svrhe. Početkom 20. stoljeća počeli su se zaprezati i konji, a ova je aktivnost postala iznimno popularna u Francuskoj i Švicarskoj.

Slika nije dostupna Putovanja Senzacionalno Bansko: Skijalište na kojem vaš novac vrijedi dvostruko više

Neki vjeruju da skijoring potječe iz Kine gdje su se još u 13. stoljeću umjesto sobova i konja – koristili psi. Postoje povijesni zapisi koji govore o desecima pasa koji vuku osobu na drvenim daskama te trče po snijegu brže od konja.

Skijoring je predstavljen na prvim Zimskim olimpijskim igrama u Chamonixu 1924. godine. Iz Europe se sport proširio u Sjedinjene Američke Države, a pogotovo na srednji zapad gdje se održao sve do današnjih dana i gdje se smatra natjecateljskim sportom.

Skijoring je natjecateljski sport u nekolicini zemalja u kojima ima snijega u zimskim mjesecima. Utrka obično uključuje prelazak udaljenosti na kratkim skijama od pet do 20 kilometara. Najduža utrka priređuje se u Kalevali u Rusiji i obuhvaća čak 440 kilometara.

Slika nije dostupna Putovanja 7 stvari koje možda niste znali o mjestu u kojem su održane prve Zimske olimpijske igre

Kada je u skijoring uključen konj ovaj se sport može klasificirati kao ekstremni zbog velike brzine koja se postiže na skijama, ali i potencijalne opasnosti. Katkad se na konju nalazi jahač koji usmjerava kretanje konja i skijaša iza njega, a katkad o svemu odlučuje – životinja.

Razvojem tehnologije i skijoring je motoriziran. Danas postoje i utrke na kojima skijaše vuku ljudi u motoriziranim sanjkama ili drugim manjim motoriziranim vozilima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju