Ramazan mnogi miješaju s Ramazanskim bajramom, no zapravo se radi o različitim svetkovinama koje su međusobno povezane. Za pripadnike islamske vjeroispovijesti deveti mjesec muslimanskog lunarnog kalendara ima velik značaj, a evo i zašto.

Kada započinje ramazan?

Pošto muslimani koriste lunarni kalendar koji se razlikuje od onog gregorijanskog, ne postoji jedinstven kalendar kada će ramazan započeti svake godine. Ono što će označiti početak svetkovine zapravo je mladi mjesec, a ista traje od 29 do 30 dana. Zanimljivo je da ako mjesec nije vidljiv 29. dana, ramazan se produžuje na jedan dan više.

O tome hoće li ramazan završiti odlučuju posebne institucije, odnosno takozvani lokalni gledaoci mjeseca. Ako su oni složni da se mladi mjesec ponovio, to će biti oglašeno u džamijama, na televiziji i na radiju.

Zašto je ramazan za pripadnike islamske vjeroispovijesti važan?

Smatra se da je upravo za vrijeme trajanja ramazana objavljena za muslimane najvažnija knjiga. Vjerojatno već znate da se radi o Kur'anu, koji je poslaniku Muhamedu objavljen u jednom od deset posljednjih dana ramazana.

Zašto muslimani poste za vrijeme trajanja ramazana?

Sigurno ćete se na spomen ramazana sjetiti posta, što i je jedna od najvažnijih značajki koju mnogi s njime povezuju. Naime, tijekom ramazana muslimani koji su odrasli, ali važno je i da su zdravi, obvezni su postiti tijekom dana. Post je u ovom slučaju jedan od pet stupova islama, uz molitvu pet puta dnevno, davanje milostinje, hodočašća u Meku i priznavanje božjeg jedinstva i poslanja Muhameda.

Kako točno izgleda post?

Post je za mnoge jako teško iskustvo jer traje gotovo 30 dana, a ono zabranjeno je jesti po danu. Ustaje se često jako rano, prije zore, da bi se konzumirao posljednji obrok, a tijekom dana jelo je zabranjeno. Nakon toga prvi obrok dopušten je u sumrak, a nosi čak i poseban naziv iftar.

Osim što je zabranjeno jelo i piće, za vrijeme ramazana vjernici se trebaju fokusirati i na izbjegavanje svađa, a zabranjena su i nemoralna djela. Važnije je da postaju samilosniji i prisniji bogu.

Kada završava ramazan?

Kao što smo spomenuli, ramazan završava pojavom mladog mjeseca, a praznik se naziva Ramazanski bajram. Za muslimane to znači kraj posta, no iako mogu slobodno jesti, prvo što će najvjerojatnije učiniti jest otići u džamiju i pomoliti se.

Vrijeme se provodi s obitelji i rođacima, a važno je spomenuti da su na ovaj dan vjernici obvezni darovati i milostinju, takozvani zekat. On se ne daje samo siromašnima već i robovima, zaduženim osobama, putnicima, onima koji zekat skupljaju, onima koji ne mogu zaraditi svoju imovinu, ali i za opće dobro zajednice.

Što kad se nađete u muslimanskoj zemlji za vrijeme ramazana?

Volite li istraživati kulturu i vjeru, predlažemo vam da se zaputite u neku od muslimanskih zemlja za vrijeme trajanja ramazana, ali i na sam Ramazanski bajram. Ovo će za vas biti posebno iskustvo jer ako niste pripadnici te vjere, možda će vam ovaj članak i izbjegavanje hrane i pića kroz dan izgledati nevjerojatno.

No začudit ćete se i koliko su gradovi danju prazni, a koliko se noću život budi. Posebno je zanimljivo doživjeti Ramazanski bajram kad u potpunosti možete shvatiti povezanost s vjerom. Svakako vam preporučujemo da kušate njihove obroke, a ako ste dovoljno odvažni, pokušajte postiti i sami.

Budite dovoljno senzibilizirani i danju te izbjegavajte alkohol, ali i pretjerano uživanje u hrani i piću. Dobro pripazite na radno vrijeme jer se može dogoditi da je dio objekata zatvoren. Držite se pravila vjere, naučite nešto novo i upoznajte ovu zanimljivu kulturu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju