Povijest obiluje primjerima slučajnih otkrića koja su promijenila svijet. Penicilin i dinamit sigurno su najpoznatiji, ali da bismo ih pronašli još - ne moramo ići dalje od kuhinje. Možda ova otkrića nisu imala jednako velik utjecaj na civilizaciju, ali priče o njima vrlo su zabavne. 

Mikrovalna pećnica

  Slučajni izumi iz vaše kuhinje - 4 Slučajni izumi iz vaše kuhinje - 4 (Foto: Shutterstock)

Za izum mikrovalne pećnice zaslužan je samouki inženjer Percy Spencer, zaposlenik Raytheona koji je radio s vakuumskim cijevima, a onda i s magnetronima - elektronskim cijevima za generiranje visokofrekventnih titraja koje su razvijene za radarske odašiljače. Godine 1945., dok je stajao u blizini aktivnog magnetrona, primijetio je da se čokoladica koju je imao u džepu rastopila. Spencer je počeo razvijati mikrovalnu pećnicu za Raytheon, za patent je zaradio samo 2 dolara, a mikrovalna je komercijalni uspjeh doživjela tek sedamdesetih kad postala manja i jeftinija.

Teflon

  Slučajni izumi iz vaše kuhinje - 3 Slučajni izumi iz vaše kuhinje - 3 (Foto: Shutterstock)

Kemičar Roy J. Plunkett kao zaposlenik DuPonta otkrio je da je smrznuti uzorak tetrafluoroetilena neočekivano postao bijeli, voštani polimer nazvan politetrafluoretilen (ili PTFE), koji ne reagira gotovo ni na koju kemikaliju. Taj materijal dobio je široku primjenu, osim u proizvodnji posuđa koristi se i u zrakoplovnoj, automobilskoj i farmaceutskoj industriji. Plunkett je 1951. godine dobio medalju Johna Scotta, a sudionici ceremonije dobili su na dar kalupe za muffine obložene teflonom.

Vrećica čaja

  Slučajni izumi iz vaše kuhinje - 7 Slučajni izumi iz vaše kuhinje - 7 (Foto: Shutterstock)

Američki trgovac čajem Thomas Sullivan uzorke koje je slao u Europu početkom 20. stoljeća pakirao je u svilene vrećice kako se ne bi pomiješali. Primatelji su zabunom stavili čaj u kipuću vodu... Zajedno s ambalažom.

Pakiranje čaja u vrećice bilo je potrebno i kako trgovci ne bi "razblaživali" čaj miješanjem s jeftinim biljem, pa je ubrzo na scenu tupila tvrtka Teekanne – kasnije svjetski lider u proizvodnji vrećica za čaja, koja je tijekom Prvog svjetskog rata počela proizvoditi vrećice za čaj od gaze, ali one su bile pregustog tkanja. Vrećicu čaja sličnu današnjoj izmislio je 1929. godine Adolf Rambold iz Teekannea: izrađenu od pergament papira, zapečaćenu spajalicom.

Umjetni zaslađivač (saharin)

  Slučajni izumi iz vaše kuhinje - 5 Slučajni izumi iz vaše kuhinje - 5 (Foto: Shutterstock)

Ruski kemičar Constantin Fahlberg umjetni zaslađivač otkrio je slučajno 1878. godine, dok je u laboratoriju na Sveučilištu Johns-Hopkins pokušavao pronaći zamjenu za – katran. Dok je večerao, jedući rukama, primijetio je slatkast okus šećera od trske koji je na hranu prešao s njegovih ruku, a nalazio se u jednoj od mješavina koju je testirao taj dan. Ostalo je povijest.

Kukuruzne pahuljice

  Slučajni izumi iz vaše kuhinje - 2 Slučajni izumi iz vaše kuhinje - 2 (Foto: Shutterstock)

Godine 1894. dr. John Harvey Kellog radio je kao nadzornik Sanatorija Battle Creek u Michiganu zajedno sa svojim bratom Willom Keithom Kelloggom, koji je želio osmisliti zdravu vegetarijansku hranu za pacijente. Jednom su prilikom, da je ne bi morali baciti, ispekli kuhanu i - na zraku zaboravljenu pšenicu, a hrskave žitarice postale su hit među pacijentima. Braća Kellogg počela su eksperimentirati i s drugim žitaricama, pa su tako stvorili i recept za kukuruzne pahuljice koji je postao temelj njihove tvrtke koja se proslavila proizvodnjom corn flakesa.

Čips

  Slučajni izumi iz vaše kuhinje - 1 Slučajni izumi iz vaše kuhinje - 1 (Foto: Shutterstock)

Čips od krumpira, danas omiljena nezdrava grickalica, nastao je kao osveta nezadovoljnom gostu restorana Moon Lake Lodge u Saratoga Springsu u New Yorku davne 1853. godine. Gost se žalio da je prženi krumpir predebelo rezan, pa mu je kuhar George Crum poslužio prženi krumpir toliko tanak da se nije mogao jesti vilicom, i još ga je, za kaznu - dodatno posolio. Gost je na kraju bio vrlo zadovoljan, a restoran je nastavio služiti čips i legenda je rođena.

Coca-Cola

  Slučajni izumi iz vaše kuhinje - 6 Slučajni izumi iz vaše kuhinje - 6 (Foto: Shutterstock)

Jedno od najpopularnijih bezalkoholnih pića također je nastalo sasvim slučajno. Godine 1866. američki farmaceut John Pemberton pokušavao je stvoriti lijek protiv bolova koji ne izaziva ovisnost. Sam je bio teško ozlijeđen u građanskom ratu i razvio je ovisnost o morfiju pa je iz osobnih razloga bio motiviran za pronalaženje učinkovite alternative bez opijata. Osnovni sastojci njegova prvog proizvoda, nazvanog Pemberton's French Wine Coca, bili su vino od koke, kombinacija alkohola i lišća koke, i kola orasi koji sadrže stimulirajući kofein.

  7 činjenica koje vjerojatno niste znali o genijalnom Nikoli Tesli Laboratorij Nikole Tesle +0 Nikola Tesla  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju