Veliki Movran ne možete vidjeti kada želite, nego onda kada to priroda dopusti i omogući da se silna voda obruši s planine Čvrsnice, nedaleko od Mostara. Prizor za pamćenje uvjetuju količine padalina: kiše i snijega.

Fotografu Borisu Trogrančiću pošlo je za objektivom uhvatiti veličanstveni prizor, ali nije mu bilo lako.

"Kako biste vidjeli taj fascinantni prizor, potrebno je planirati put i čekati, jer se zna dogoditi da vodopad bude aktivan samo nekoliko sati. Mene je uhvatila strašna kiša i oluja, pa sam zbog opreme morao čekati satima kako bih mogao fotografirati i snimiti taj zaista nevjerojatni prizor", otkriva Boris.  

Informacije o visini slapa variraju od izvora do izvora  (385 - 584 metra) – ovisno o načinu na koji se mjerio svojeglavi fenomen, ali u svakom slučaju radi se o najvišem slapu u susjednoj nam Bosni i Hercegovini. Veliki Movran počasti svojim obrušavanjem tek kada se planinski procjep ispuni vodom.

Ponekad to traje mjesecima, no u sezoni velikih kiša veća je i vjerojatnost da ćete ga vidjeti – najčešće krajem jeseni, zimi i početkom proljeća. Tada Veliki Movran i movrančići (manje kaskade) jurnu niz litice Čvrsnice u dolinu Drežanke, pritoke Neretve - kako to izgleda, provjerite u videu, a Borisa slobodno zapratite na društvenim mrežama.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju