Na jugu Etiopije, u nabačenom dijelu doline Omo muškarci plemena Bodi svake godine održavaju natjecanje u ljepoti, a pobjeđuje onaj koji je najdeblji. U njihovoj je kulturi „što deblje, to ljepše“, a kako bi se dovoljno zaokružili za pobjedu Bodiji se itekako moraju potruditi.

Slobodne muškarce za izazov nominiraju njihove obitelji, a zatim kreću pripreme koje traju šest mjeseci, tijekom kojih natjecatelji ne smiju izaći iz svojih koliba. Tijekom dobrovoljnog zatočeništva piju mlijeko i kravlju krv, koju im donose plemenske žene i obavezno apstiniraju od seksa. Plemenu Bodi krave su svete životinje pa se ne ubijaju radi krvi – nakon što ih se zareže kopljem rana se prekriva glinom.

Nagrada je divljenje i slava, ali za prvo mjesto pobjednici ne dobivaju ništa konkretno. Postati najdebljim muškarcem u selu san je svakog dječaka i mnogi priželjkuju o tome kako će kad narastu potući konkurenciju. Natjecanje se tradicionalno održava u lipnju, na njihovu Novu godinu ili ceremoniju Ka'el. Na taj dan debeli muškarci konačno izlaze iz koliba, prekrivaju tijela glinom i pepelom, stavljaju ukrase od školjki i pera na glavu pa hodaju satima oko svetog stabla dok ih drugi promatraju. Nakon što se izabere najdeblji natjecatelj, ceremonija završava ubijanjem krave svetim kamenom, a potom starješina pogledom u iznutrice određuje kakva ih godina čeka.

Nakon obreda, životi muškaraca se vraćaju u normalu i većina njih izgubi trbuhe nakon nekoliko tjedana oskudne prehrane. Ali nekoliko tjedana kasnije, kreću novi kandidati s pripremama…

Neobični zakoni plemena Himba: Priča o crvenim ženama kojima je kupanje strogo zabranjeno Himba pleme - 1 Himba pleme - 2 Himba pleme - 3 +9 Himba pleme - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju