U egipatskoj pustinji osvanula je nova piramida. No iza njezine gradnje nema velike misterije – točno se zna tko ju je napravio i kako.

Djelo je pokreta po imenu 100YR Cleanup – inicijative tvrtke Zero Co, kojoj je glavni cilj financirati čišćenje smeća velikih razmjera diljem svijeta u sljedećih 100 godina.

Oni vjeruju kako je potrebno upravo 100 godina da bi se planet očistio od smeća. Istovremeno žele potaknuti ljude da odgovornije i svjesnije koriste predmete od jednokratne plastike, koji zagađuju prirodne resurse diljem planeta.

Piramida je građena pet dana u Zapadnoj pustinji u blizini Kaira od milijun plastičnih boca i drugog otpada pronađenog u rijeci Nil. Viša je od prosječne trokatnice, a teška nevjerojatnih 18 tona.

Viša od trokatnice Viša od trokatnice (Foto: Profimedia)

Kako bi proslavio početak inicijative, ali i privukao ljude da se uključe u akciju, idejni začetnik Mike Smith odlučio je kampirati na vrhu te piramide tri dana.

100YR Cleanup trenutačno je u fazi prikupljanja milijun dolara, što su sredstva odgovarajuća za financiranje prve godine čišćenja.

Vjeruje se kako će u prvih 365 dana akcije biti izvučeno 15 milijuna odbačenih plastičnih boca iz svjetskih oceana, s Himalaje i Egipta, te da će biti formirani odredi za čišćenje u Australiji i Indoneziji koji će iz prirode uklanjati smeće svakoga radnog dana u tjednu.

Više o akciji i o tome kako se možete uključiti čitajte na službenim stranicama pokreta 100YR Cleanup.

Novo čudo u Dubaiju: Impresivna urbana tehnološka četvrt veličine 20 nogometnih igrališta Urban Tech District u Dubaiju - 1 Urban Tech District u Dubaiju - 2 Urban Tech District u Dubaiju - 3 +0 Urban Tech District u Dubaiju - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju