Pećine Batu koje su se smjestile nadomak Kuala Lumpura jedna su od najpopularnijih malezijskih znamenitosti, osobito zimi, tijekom hinduističkog festivala Thaipusama kada gomile hodočasnika i turista dolaze u posjet hramovima.

Datum festivala varira od siječnja do veljače, a ovisi o punom mjesecu. Tamili tada, u čast boga rata Murgana, buše svoja tijela i vuku teške terete pričvršćena o kožu kukama raznim drugim alatima.

No pećine Batu popularne su tijekom cijele godine. Sastoje se od tri velike pećine i više manjih, starih navodno i do 400 milijuna godina. Najpopularnija je pećina Katedrala sa stropom visine 100 metara, a krase je brojni kipovi i slike.

Do pećina vode 272 stepenice po kojima se posjetitelji neumorno penju u društvu majmuna što veselo skakuću uokolo. Kraj njih stražari 43 metara visok kip Murgana u raskošnoj zlatnoj boji. Stubište u prepoznatljivim, duginim nijansama, nije oduvijek bilo tako živopisno.

Odluka o tome da se bezlične sive stepenice trebaju osvježiti doprinjela je popularnosti na Instagramu, ali izazvala i brojna neslaganja oko toga treba li ulaz u hram biti toliko ekstravagantan. Nacionalni odjel za baštinu navodno se nije složio s novom paletom u duginim bojama, zbog čega se razmatralo da se Batu ukloni s njihove liste.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju