Earth FM neprofitna je inicijativa pokrenuta 2022., a ideju je razvio Digital Partnership for Regeneration and Reconnection iz Estonije. Temeljen na načelima altruizma, znanstvenim dokazima i sustavnom pogledu na prirodu, projekt je do sada prikupio oko 8 dana snimaka autentičnih zvukova prirode, a broj snimki i ukupna minutaža "uhvaćne" prirode stalno raste.

Ova je internetska audioteka posebna po tome što su snimke "sirove", neuređene, neponovljive, i možda nabitnije, nezagađene ikakvim zvukom koji proizvodi čovjek ili tehnologija, odnosno - bez antropofonije.

Sve zvukove prirode dostupne na Earth.fm snimili su profesionalni snimatelji i tako dokumentirali prirodne zvučne krajolike najrazličitijih kutaka svijeta, a do njih možete doći šećući interaktivnom kartom.

Do danas je objavljeno više studija te su provedena mnoga opsežna istraživanja o utjecaju zvukova iz prirode na našu sposobnost opuštanja i smanjenja stresa (npr. istraživanje Sveučilišta Exeter ili medicinske škole Brighton i Sussex) i zaključak je bez iznimke da oni "pružaju olakšanje od stresa i mentalnog umora".

Zvučnih pejzaži nestaju s uništavanjem prirodnih ekosustava koji ih proizvode, pa ovaj besplatan repozitorij ima važnu ulogu u njihovu čuvanju.
Ali, u vremenu svih mogućih zagađenja, dokumentiranje netaknutih zvučnih ekosustava nema samo terapeutsku i konzervatorsku ulogu, već je i etički pokušaj odgovora na zagađenje bukom.

Zvukovi Hrvatske u ovoj zvukovnoj knjižnici zasad su predstavljeni dvadeset i jednom snimkom, a između ostaloga možete čuti vukove u mrzlodolskoj noći, poslušati močvaru na rubu rijeke, uživati u glazbi livade na kraju ljeta ili utonuti u san uz oluju na Velebitu.

Devet prekrasnih hrvatskih sela i gradića kojima turisti ne mogu odoljeti Kumrovec, Hrvatsko zagorje Škrip, Brač Karanac, Baranja +5 Lubenice, Cres

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju