Iako je tek prošao Božić 2023. godine, zaljubljenici u ovo vrijeme ne miruju te je, kako javlja portal Timeout, već odabran i grad koji će biti božićna prijestolnica 2024. godine. Smjestio se u Češkoj, točnije u Južnoj Moravskoj, te je drugi najveći češki grad. Sad već pogađate – riječ je o Brnu.

Brno je tako postao izbor za "božićni grad" 2024. godine. Međunarodni žiri dodijelio je ovo laskavo priznanje, pohvalivši ujedno ovaj grad, njegov snažni identitet i kulturu, te božićnu ponudu.

Grad se nalazi u Južnoj Moravskoj, koja je najveće vinorodno područje u Češkoj. Sa svom svojom šarmantnom arhitekturom i primamljivom atmosferom odlična je alternativa ako želite izbjeći praške gužve.

Brno - 1 Brno - 1 (Foto: Getty Images)

Prošle je godine ukrajinska prijestolnica Kijev pobijedila zbog svoje "solidarnosti, humanitarnih vrijednosti i očuvanja kulture". Ali to nije jedina destinacija koja je dobila određena priznanja na svečanosti koju je sponzorirao Europski parlament.

Prijestolnica Božića dodjeljuje se gradu s najmanje 100 tisuća stanovnika, ali druga titula, "Europski grad Božića", ide u mjesto koje ima manje od 100 tisuća duša, što je ove godine bio Waterford u Irskoj. Također, i Almanza, gradić u Španjolskoj (na sjeveru zemlje) sa 600 stanovnika, dobio je posebno priznanje zahvaljujući svom božićnom projektu.

Stoga, ako ste zaljubljenici u Božić i volite ga provoditi na putovanjima, možete za sljedeću godinu na listu upisati upravo Brno. Sigurni smo da vas božićna prijestolnica 2024. godine neće razočarati.

Drvce koje je promijenilo svijet: Europski trg na kojem je okićen prvi bor U Rigi je navodno ukrašeno prvo božićno drvce +0 U Rigi je i označeno mjesto gdje je okićeno prvo božićno drvce

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju