Galerija Napojnica 0

U trendu Kviz općeg znanja - 1 Hrana za mozak Kviz općeg znanja: 15 pitanja koja će pravi kvizaši smazati za doručak Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne Korak po korak Kako ispeći fine tikvice na tavi bez puno ulja, a da ne ispadnu gnjecave?

Ostavljaviti napojnicu (ili ne) konobarima u kafićima i restoranima diljem svijeta, pitanje je koje muči brojne putnike jer se pravila mijenjaju ovisno o tome u kojem se kutku zemlje nalazite. Već smo pisali o tome da u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Danskoj i Švedskoj lokalci u pravilu dodaju 10 posto iznosa na račun, dok će Francuzi, Talijani i Španjolci najčešće ostaviti pet posto napojnice. I dok će Amerikanci ostaviti napojnicu i ako usluga nije bila dobra, u Japanu se takvo nešto nikada neće dogoditi. U Zemlji Izlazećeg Sunca društvena je osviještenost na potpuno drugom nivou: ne jede se u hodu na ulici, u javnom prijevozu mobiteli se stišavaju da ne uznemiruju druge, a teško da ćete vidjeti Japanca kako ispuhuje nos u društvu. 

U Japanu ostavljanje napojnice nije samo neuobičajeno nego i neugodno, pa čak i bezobrazno. Kultura pružanja usluga bez napojnice nama može biti nezamisliva, ali ondje je ostavljanje novca praktički uvreda.

Bonton - 3 Zanimljivosti Bonton za stolom diljem svijeta: Male stvari koje čine veliku razliku i koje bi trebali znati svi putnici

"Bez obzira na upozorenje da se napojnice u Japanu ne ostavljaju, neki turisti inzistiraju na pokazivanju zahvalnosti novcem – ali to tako ne funkcionira", otkriva James Mundy iz InsideJapan Toursa za BBC. Dodaje i kako nije neobičan prizor vidjeti konobara kako trči po cesti za gostom kako bi mu vratio novac koji je ostavio za napojnicu.

Turistima jednostavno ne ide u glavu da Japanci rade svoj posao s ponosom, a oishikatta (bilo je ukusno) ili gochiso sama (hvala što ste pripremili jelo) dovoljno je snažna valuta, koja postaje još jača ako se uz to i pristojno naklonite.

Jedinu iznimku od pravila pronaći ćete u japanskim ryokanima, tradicionalnim gostinjskim kućama, gdje putnici mogu ostaviti novac za nakai sana (poslužitelja u kimonu koji priprema hranu i krevet), ali samo ako je dobro obavio posao. Napojnica se ne daje osobno, umjesto toga novac se ostavlja u koverti.