Na oko dva sata od Londona, u Canterburyju nakošena fasada neumorno privlači poglede i zaustavlja posjetitelje. Nemoguće je ne zapitati se hoće li se jednog dana njezini zidovi srušiti poput kule od karata. Nakrivljena kuća ima brojna imena: poznata je kao Sir John Boys House, Kraljeva galerija ili Old King's Shop, a izgrađena je u 17. stoljeću.

Neobičan izgled kuće potaknuo je brojne priče. Neki tvrde da je inspirirala književnika Charlesa Dickensa za pisanje jednog od odlomaka o Davidu Copperfieldu. No iako kuća izgleda kao da je izašla ravno iz nekog od njegovih romana, ona je tu bila prije njegova vremena. Kao i brojne druge kuće, nakrivljena kuća sa svakim se katom širi, a razlog tome je praktično izbjegavanje poreza: što su manji temelji, manje treba i platiti.

Canterbury - 3 Canterbury - 3 (Foto: Shutterstock)

Nakrivljena kuća smjestila se na kraju ulice Palace, u blizini centra Canterburyja, a asimetričan izgled daje joj unutarnji dimnjak koji je s vremenom počeo padati, a danas ga na mjestu drži čelični okvir. Kuća je često mijenjala vlasnike: posljednjih godina je bila galerija, knjižara, trgovina školskom opremom i trgovina instrumentima. S novim vlasnicima mijenjaju se i boje ulaznih vrata. Danas je nakrivljena kuća dom knjižare Catching Lives, koja prodaje rabljene knjige kako bi prikupila novac za beskućnike i socijalno ugrožene.

Rasipamo gorivo i trošimo vrijeme: Popis gradova s najvećim prometnim gužvama London Pariz Wall Street - 3 +3 Toronto - 4

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju