Prvoaprilske šale, smicalice i podvale nisu od jučer, zabavljaju nas stoljećima, a neke od najboljih upisale su se u povijest.

Berba špageta

1957. godine BBC je primio stotine poziva i potaknuo raznovrsne reakcije kada je objavio dokumentarac o berbi špageta u Švicarskoj. Film je prikazao idilične scene kako se na jugu zemlje, u Ticinu pažljivo bere tjestenina s drveta i ostavlja se na tlu kako bi je sunce osušilo. Gledatelji su mogli naučiti da tjestenina dozrijeva u ožujku, a zahvaljujući marljivim generacijama koje svoju vještinu vježbaju godinama špageti su uvijek jednake dužine. Mnogi su zamjerili BBC-ju kako se ozbiljan program tako može poigravati s javnošću, a u nekima se probudila želja za putovanjem i potragom za špagetima koji rastu na granama.

Rat svjetova

30. listopada 1938. godine u 20. sati američka radijska postaja CBS prekinula je glazbeni program zbog izvanrednih vijesti. Profesor Farell s opservatorija Mount Jennings u Illinoisu uočio je nekoliko eksplozija zapaljivog plina koje su se pojavile na Marsu. Znanstvenici su zabilježili kako se radi o zapaljivom vodiku koji se kreće prema Zemlji velikom brzinom. Radilo se o kultnoj drami Orsona Wellesa, Rat svjetova, koja je u sat vremena puštanja na radiju uspjela izazvati veliki strah među slušateljima.

Odlično odrađena, s reportažama s terena i razgovorima s vojnicima, bila je dovoljno uvjerljiva da nikome nije bilo svejedno. Navodno su mediji dodatno napuhali posljedice lažnih vijesti javljajući kako su izazvale srčane udare i masovnu histeriju.

Jedan od zabilježenih slučajeva bio je onaj o muškarcu koji je štedio novac za nove crne cipele, no kada je poslušao radiodramu sve je potrošio na kartu za vlak. Navodno mu je Welles osobno platio nove cipele. U američkom Grover’s Millu, gradiću koji se spomenuo u drami, kao mjesto gdje se nalazi marsovsko oružje, građani su se okupili i pucali sačmaricama.

Čovjek u boci

U siječnju 1749. godine novine u Londonu najavile su show u kojem će muškarac uvući u vinsku bocu i zapjevati. Novinari su napisali da će se posjetitelji tijekom spektakla moći javiti pokojnim rođacima i prijateljima.

Navodno je tekst u novinama koji poziva na spektakl bio rezultat oklade između grofa Chesterfielda i vojvode Portlanda, koji je tvrdio da u Londonu ima dovoljno lakovjernika koji će povjerovati u nemoguće i pritom to dobro platiti. Vojvoda je imao pravo jer se tražilo mjesto više, a nakon što je predstava izostala, publika se glasno pobunila.

Nosorog na vlasti

Ponekad je tanka linija između šale i istine. Ako se nemogući kandidat kandidira na izborima te pritom pobijedi, je li to još uvijek šala? 1959. godine studenti u São Paulu u Brazilu, umorni od smrada gradske kanalizacije i napuhanih cijena, odabrali su svojeg kandidata za gradsko vijeće. Za divno čudo, kandidat je skupio dovoljan broj glasova.

Studentski kandidat bio je omiljeni nosorog iz zoološkog vrta kojeg su nazvali Cacareco (smeće). Nakon što su studenti pregledali listu kandidata koji se natječu za mjesta u gradskom vijeću, pretpostavili su da se nitko od njih neće pozabaviti problemima u gradu pa su odabrali nosoroga kako bi skrenuli pozornost na aktualne poteškoće.

Cacareco je osvojio mjesto u gradskom vijeću s nevjerojatnih 100 tisuća glasova, što je bilo puno više nego što su dobili drugi (najbliži kandidat dobio je oko deset tisuća). Naravno, nosorog nije završio u gradskom vijeću jer ga je izborni odbor diskvalificirao.

Nestašica aluminijske folije

Javna televizija u Nizozemskoj 1969. godine javila je kako na ulice izlaze inspektori s uređajima koji skeniraju ljude i detektiraju tko nije platio TV pretplatu. Jedini način da vas ne otkriju bio je da omotate televizor s aluminijskom folijom. Pretpostavljate što se dogodilo... Sutradan je nestalo folije iz dućana, a hrpa uplata pretplate je zabilježena.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju