Statistike govore da u Amsterdamu ima više od 800.000 bicikala te da čak 63 posto stanovnika svakodnevno koristi svojeg limenog ljubimca na dva kotača. Biciklom se ide u školu, na fakultet i posao, pa ne čudi što je počelo nestajati slobodnog mjesta za parkiranje.

Nosači za bicikle na ulicama, a pogotovo oko Glavnog kolodvora u Amsterdamu znaju biti toliko natrpani da otežavaju pješacima kretanje po gradu. Da bi se riješili ovi problemi krajem siječnja 2023. godine u glavnom gradu Nizozemske otvorena je prva od dvaju najvećih garaža za bicikle u Amsterdamu.

Ulaz u garažu Stationsplein u Amsterdamu Ulaz u garažu Stationsplein u Amsterdamu (Foto: Profimedia)

Prva otvorena garaža je – Stationsplein koji je smješten otprilike devet metara ispod Harbourfronta, a u kojem se može parkirati čak 7000 bicikala. Garažu je projektirao nizozemski arhitektonski studio Wruck u suradnji s Amsterdam Museumom.

Cijela garaža ima pametni sustav parkiranja i navođenja softverske tvrtke LumiGuide, a podzemnim je putevima povezana s metrom, ali i Amsterdam Centraalom. Prostor je maksimalno iskorišten, a kako bi se mogao parkirati što veći broj bicikala koriste se dvostruki nosači tvrtke VelopA.

Druga velika garaža – ona na bulevaru IJ koju je projektirao VerhoevenCS bit će otvorena tijekom veljače ove godine, a osigurat će još dodatnih 4000 mjesta za parkiranje bicikala u Amsterdamu. 

Sklopiva kaciga za bicikl koju možete spremiti u torbu za laptop Sklopiva kaciga za bicikl Raba Nature Mobilityja - 4 Sklopiva kaciga za bicikl Raba Nature Mobilityja - 3 Sklopiva kaciga za bicikl Raba Nature Mobilityja - 2 +0 Sklopiva kaciga za bicikl Raba Nature Mobilityja - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju