Sa završetkom pandemije poboljšali su se i uvjeti za život u gradovima diljem svijeta, sugerira novo istraživanje provedeno u 173 grada. Global Liveability Index uključuje faktore kao što su kvaliteta zdravstvene skrbi, okoliša, obrazovanja i infrastrukture, kao i sigurnost u zemlji (nemiri i kriminal).

Ovogodišnje bolje ocjene u odnosu na prethodne godine dolaze uglavnom zbog poboljšanja u zdravstvu i obrazovanju diljem Azije, Bliskog istoka i Afrike, ali minusi idu na račun sukoba, nemira, kao i veće troškove života diljem svijeta.

Kako biste posjetili najbolji grad za život na svijetu iz Zagreba treba putovati tek nekoliko sati – radi se o Beču, koji je tradicionalno na prvom mjestu. Glavni grad Austrije nakratko je "pao" prije dvije godine zbog zatvorenih muzeja i restorana, ali s prestankom pandemije ponovno je došao sebi. Od najboljih europskih gradova na listi su i Kopenhagen, Zürich i Ženeva. Promatramo li od kraja ljestvice, deset najgorih gradova za život u 2023. su: Damask (Sirija), Tripoli (Libija), Alžir (Alžir), Lagos (Nigerija), Karachi (Pakistan) Port Moresby (Papua Nova Gvineja), Dhaka (Bangladeš), Harare (Zimbabve), Kijev (Ukrajina).

Najbolji gradovi za život na svijetu

  1. Beč, Austrija
  2. Kopenhagen, Danska
  3. Melbourne, Australija
  4. Sydney, Australija
  5. Vancouver, Kanada
  6. Zürich Švicarska
  7. Calgary, Kanada / Ženeva, Švicarska
  8. Toronto, Kanada
  9. Osaka, Japan / Auckland, Novi Zeland

Planinska oaza nadomak Jadranskog mora idealna za one koji žele pobjeći od vrućina Kolašin, Crna Gora - 1 Kolašin, Crna Gora - 2 Kolašin, Crna Gora - 3 +1 Kolašin, Crna Gora - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju