Kineska vam je itekako poznata. Japanska, također. Tajlandsku ste isto zasigurno probali, no kako stojite s jelima i specijalitetima indonezijske kuhinje? Isprobajte ove specijalitete, sigurno ćete im se vratiti.

Nasi goreng

Ako postoji jedna glavna namirnica koja predstavlja višeslojnu kulturu Indonezije, to je nasi goreng - doslovno prevedeno kao pržena riža. Svako kućanstvo ima drugačiji recept napravljen s različitim sastojcima i prilozima, ali upotreba terasija (paste od škampa) i kecap manisa (slatkog i gustog indonezijskog umaka od soje) osnovni su sastojci svakog nasi gorenga.

Ovi začini stvaraju jedinstven okus indonezijske pržene riže. Preliven jajetom i prilogom od hrskavih krekera nasi goreng je svestran obrok koji se konzumira tijekom dana. Jelo je jednako popularno u Singapuru i Maleziji kao i u Indoneziji, a recept za nasi goreng i spas ostataka kuhane riže pronađite ovdje.

Nasi goreng Nasi goreng (Foto: Getty Images)

Govedina rendang

Nije pretjerano reći kako je goveđi rendang jedna od najukusnijih namirnica na svijetu. Suho jelo s curryjem povezano je s etničkom grupom Minangkabau, koja je autohtona na Zapadnoj Sumatri. Rendang je odličan način za očuvanje mesa – neophodnog za narod Minangkabau tijekom njihovih putovanja. Ne postoji jedan recept za rendang, jer u Zapadnoj Sumatri postoji oko 900 okruga i svaki ima svoj stil rendanga. Ali jedno od najčešćih vrsta mesa koje se pojavljuje u rendangu je govedina. Pirja se u kokosovom mlijeku i začinima, uključujući limunsku travu, galangal, češnjak, kurkumu, đumbir i čili satima, sve dok meso ne postane nevjerojatno mekano.

Satay

Jedna od glavnih namirnica u restoranima jugoistočne Azije diljem svijeta, satay – ili sate na lokalnom jeziku – navodno potječe s Jave. Priprema ovih ražnjića razlikuje se od regije do regije, a često uključuje različito meso ili povrće, začine, umake i marinade. Jedna od najomiljenijih verzija u Indoneziji je satay piletina poslužena sa slatkim umakom od kikirikija koji ima tek trunku začina.

Gado gado Gado gado (Foto: Getty Images)

Gado gado

Nasjeckajte blanširano povrće, tvrdo kuhana jaja i dodajte žlicu umaka od kikirikija i dobili ste skromnu, ali ukusnu indonezijsku nacionalnu salatu – gado gado. Klasični indonezijski umak od kikirikija za gado gado pravi se od mljevenog prženog kikirikija, čilija, paste od škampa, pulpe ili soka od tamarinde i malo šećera i soli. Prevedeno kao „mješavina mješavine“, ova sveprisutna salata ponekad uključuje kriške prženog tofua ili tempeha, kao i duboko pržene riblje popečke.

Soto ayam

Slično kao i mnoga druga jela u Indoneziji, soto ili juha imaju drugačiji okus ovisno o tome u kojem se dijelu arhipelaga nalazite. Jedan od najčešćih sotoa na indonezijskim jelovnicima je soto ayam (pileća juha) – ali i ona dolazi u bezbrojnim varijantama. Među svim pilećim sotosima, oni s istočne Jave – poput soto ayam Madura ili Ambengan – jedni su od najpopularnijih. Imaju bistru juhu i sadrže veliku količinu češnjaka, ljutike, kurkume i komadića pilećeg mesa. Koya prah, jedinstvena mješavina mljevenih krekera od kozica i prženog češnjaka, ponekad se dodaje kako bi ionako bogatoj juhi – kao što je soto ayam Lamongan – dala dodatni umami poticaj.

"Indonezijski Avatar": Ljudi cvijeća koji bruse svoje zube, nose posebne tetovaže i vraćaju prirodi ono što od nje posude Siberut Mentawai - 5 Siberut +2 Siberut

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju