U 19. stoljeću zamalo smo ostali bez morskih vidri, jedne od najkrznatijih životinjica na svijetu. Svaki centimetar kvadratni njenog tijela prekriven je s do čak 140 000 dlaka - to je 700 puta gušća dlaka od one na ljudskoj glavi. Upravo zbog toga bila je na meti lovaca i tako dovedena pred rub izumiranja.

Tada je preostalo svega 2 000 primjeraka uz obalne pojaseve Kalifornije, Aljaske, Rusije i Japana, pa se lov brzo ograničio. Mjere su urodile plodom i njihova populacija je ponovno počela rasti, srećom po njih, nas i – klimu!

Čini se da su morske vidre najslađi način borbe protiv klimatskih promjena. Znanstvenici su proučavali način na koji one to čine jedući morske ježince koji pak jedu kelp.

Leže, jedu i spašavaju klimu

Pa, krenimo ispočetka. Kelp je vrsta smeđe alge koja živi u obliku podvodnih šuma u plićim dijelovima oceana. Alge su važne za kemijsku ravnotežu oceana jer apsorbiraju tj. suzbijaju negativne učinke ugljikovog dioksida, a oceani su ipak prava pluća Zemlje.

Njihov razvoj može biti ometen djelovanjem ježinaca i porasta populacije biljoždera – u tom slučaju, „morske šume“ kelpa nestaju i iza njih ostaje samo gola zemlja s oskudnim tragovima života. Ježinci su posebno problematični jer se oni zadržavaju na istom mjestu, čekajući nove klice alge i potom jedu mladu jedinku, zbog čega ih zovu i „zombi ježićima“.

Tu nastupaju morske vidre kojima su ježinci jedna od najdražih delicija. Srećom pa je riječ o gladnim sisavcima koji dnevno pojedu hranu u vrijednosti od 20 do 30 posto svoje tjelesne težine. Provedu i do 12 sati dnevno tražeći hranu, a odrasli mužjak kalifornijske vidre može konzumirati i više od 4 000 kalorija na dan.

Često ih možete vidjeti kako jedu dok plutaju na leđima u vodi, kao da leže u krevetu. Znaju položiti i kamen na svoj trbuščić, pa ga koristiti kao pribor kojim udaraju školjku ili ljusku da bi došli do plodova u hrani. Još su slađe kada ih ulovite da jedu u velikim grupama, jer se često tako kreću (ponekad se i drže za ruke da bi izbjegle razdvajanje).

Kao šlag na kraju: svojim lijenim i slatkim izležavanjem i prejedanjem još spašavaju klimu! Evo kako to herojstvo izgleda.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju