Dok većini svijeta spomen javnog prijevoza i podzemnih vlakova budi sliku gužve i prljavštine, u Švedskoj, naravno, nije tako. Na sjeveru Europe dobar će dizajn, kao i umjetnost, pronaći put i ispod površine zemlje, pa je tako stokholmska podzemna željeznica Tunnelban već desetljećima jedna od većih atrakcija toga grada.

Stokholmska podzemna željeznica često se opisuje i kao najdulja izložba na svijetu – duga čak 110 kilometara. Prva linija metroa glavnoga grada Švedske puštena je u promet 1950. godine, danas ima gotovo sto stanica, a u tijeku je i veliki projekt produljenja podzemne željezničke mreže koji je započeo 2014. i trajat će do 2030. godine.

Stanice stokholmskog metroa umjetnici su počeli oživljavati još 1957. godine, pa je šarenilo koje danas ispunjava podzemlje ovog sjevernoeuropskog grada jedinstven primjer likovnog organizma koji živi u podzemlju, razvija se, raste i - ne umire - već skoro 70 godina.

Jedinstveni dizajn svake stanice

Jedina razlika u pristupu jest ta što se u počecima gradio metro, a naknadno bi se "nadopunjavao" ili "ukrašavao" umjetničkim detaljima, muralima ili instalacijama, dok se u svakom kasnijem, pa i u ovom posljednjem valu proširenja podzemne mreže paralelno s novim linijama i stanicama – planiraju i nova umjetnička djela koja će ih uobličiti. Svaka nova stanica metroa u Stockholmu imat će i svoj jedinstveni umjetnički dizajn, a na arhitektonskim i dizajnerskim rješenjima novih stanica i dizajnu radili su i umjetnici, njih 150 od početka toga "podzemnog" projekta.

Putovanje stokholmskom podzemnom željeznicom tako se pretvara u putovanje kroz mnoge svjetove, svaki točno jednu stanicu dug, a čitava mreža tvori zanimljiv presjek suvremene umjetnosti od 1950-ih naovamo. Murali, mozaici, instalacije i izlošci smjenjuju se tako velikom brzinom, pogotovo u centru, a prema periferiji izričaji su diskretniji i manji.

Stokholmsku podzemnu galeriju možete obići već s najobičnijom jednosmjernom kartom koja vrijedi 75 minuta. Naravno, kada se tamo zateknete, napravit ćete detaljan plan obilaska, a mi ćemo ovdje samo popisati imena stanica s najimpresivnijim umjetničkim rješenjima, tek toliko da vam ostanu u uhu i zazvone kada se nađete u blizini.

To su primjerice stanice T-Centralen, Tekniska Högskolan, Östermalmstorg, stanica Stadion, Tensta, Kungsträdgården, Solna Centrum, Rådhuset i Thorildsplan. Ako ste i zaboravili zašto ste čuli ta imena, sjetit ćete se kad zavirite u maštovito podzemlje glavnoga grada Švedske.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju