Međunarodna zračna luka Hamad u Dohi proglašena je najboljom i najsigurnijom na svijetu, a ove će je godine testirati otprilike 1,2 milijuna turista koji će njome protutnjiti povodom Svjetskog prvenstva. Zračna luka s pet zvjezdica impresivan je kompleks koji se prostite na 22 četvorna kilometra. Hamad se često hvali zbog svojeg modernog i prostranog dizajna, a nemoguće je ne primijetiti nekoliko umjetničkih instalacija, uključujući "Lamp Beara", golemog žutog medvjeda, i "The Playground", niz zaigranih brončanih skulptura.

Divovskog „medvjedića“ koji izgleda kao da je zapeo ispod stolne svjetiljke potpisuje umjetnik Urs Fischer, a vrijednost skulpture procjenjuje se na milijune dolara. Suvremeni umjetnik rođen je u Švicarskoj, a živi u New Yorku te izrađuje skulpture i instalacije od najrazličitijih materijala. Proslavio ga je subverzivni pristup umjetnosti pod utjecajem pokreta poput neo-dadaizma, a smatra se jednim od najznačajnijih suvremenih umjetnika. Fischerov medvjedić nije napravljen od pliša nego od lijevane bronce. Visok je sedam metara i teži oko 20 tona.

Brončani medvjed najprije je bio izložen na njujorškom Park Avenueu ispred nebodera Seagram, a kupio ga je član katarske kraljevske obitelji za gotovo 7 milijuna dolara. Medo je najfotografiraniji „detalj“ zračne luke i predstavlja dječju zaigranost kojoj se rado vraćamo, a umjetnik njime poručuje da se nikada ne bismo trebali prestati igrati.

Od ribarskog sela do metropole budućnosti: Dobro došli u najsigurniji glavni grad na svijetu Doha - 9 Doha - 8 Doha - 5 +0 Doha - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju