„Nekada je u Samoboru postojalo kupalište. Onda su ga srušili i rekli su da će tu sagraditi novo, još ljepše, fantastično…“, započinje svoju priču Romeo Ibrišević, fotograf koji svako slobodno vrijeme provodi u ekološkim pothvatima sa svojim Zelenim stopama, udrugom s kojom čisti Lijepu Našu od olupina i drugog smeća.

Dok ne zaživi najavljeni projekt Fantasyland, koji će Samoboru i okolici ponuditi mjesto okupljanja za sve željne zabave, veselja, sporta, rekreacije i odmora, na mjestu budućeg , sportskog i zabavnog parka te hotelskog kompleksa stoji hrpa smeća. Romeo Ibrišević je nekoliko puta dolazio sa svojim objektivom u inspekciju, a što je snimio možete provjeriti u našoj galeriji.

U iščekivanju turističkog raja na izvoru ljekovite termalne vode posjetitelje dočekuje prizor s kojim bi se netko doista trebao pozabaviti. Umjesto odbačenih zahodskih školjaka i hrđavih dijelova tko zna kakvih predmeta nekoć se na tom mjestu kupalo, odmaralo, družilo i veselilo.

Kupališta Šmidhen brojni se Samoborci i Zagrepčani sjećaju s nostalgijom. Nekadašnji gradonačelnik Samobora, Ljudevit Šmidhen na močvarnom područje sv. Helene započeo je s traženjem ljekovitog vrela i rekonstrukcijom još krajem 19. stoljeća. Nešto kasnije niknulo je kupalište na koje podsjećaju još samo stare fotografije nasmijanih lica, da bi tijekom devedesetih počelo propadati i s vremenom se pretvorilo u ono što predstavlja danas.

„Tada sam bio dječak, ali pamtim kako sam uživao na tom Šmidhenu. No ovo što gledam na prostoru - gdje je nekoć bio mali bazen Kalimero nazvan po crtiću u kojem pile viče kako je sve u ovom svijetu nepravda – prava pravcata nepravda. Jer da je pravde onda bi baš ovdje gdje je i izvor te ljekovite vode bio bazen, a ne smeće“, kaže Romeo.

Ceker Bar: Šarmantna terasa u Samoboru za uživanje u domaćim kolačima, bermetu i gvircu Ceker Bar, Samobor Ceker Bar, Samobor - 3 Ceker Bar, Samobor - 6 +8 Ceker Bar, Samobor - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju