U selu Thorpeness u Suffolku u Engleskoj nalazi se vrlo neobična kuća poznata kao Kuća u oblacima. Iz daljine izgleda kao da lebdi nad krošnjama, a kada se približite toj nesvakidašnjoj građevini visokoj 21 metar, ne možete se ne zapitati zašto pobogu izgleda kako izgleda.

Selo Thorpeness turističko je naselje planski izgrađeno baš kako bi odražavalo i sačuvalo izvorni štih britanskoga sela. Selo ima još jednu donekle neobičnu građevinu, ali, naravno, ne toliko neobičnu kao što je Kuća u oblacima. Riječ je o vjetrenjači Thorpeness, a Kuća u oblacima zapravo je bila vodotoranj sagrađen kako bi primao i skladištio vodu iz vjetrenjače i opskrbljivao vodom selo Thorpeness.

U dijelu koji danas izgleda kao kućica nalazila se cisterna za vodu. Imala je kapacitet od otprilike 190.000 litara. Potporna čelična konstrukcija bila je obložena daskama, pa je prostor ispod same cisterne od početka bio namijenjen stanovanju.

Vodotoranj je 1923. godine sagradio Braithwaite Engineering Company iz Londona. U zgradu se moglo ući jedino penjući se po čeličnim klinovima postavljenima u zidove. Danas se ipak do kućice na vrhu uspinje unutarnjim stepeništem koje ima 68 stuba.

Godine 1977. nakon prisilne likvidacije Thorpeness Estatesa kuća je prešla u privatno vlasništvo. Kako je Thorpeness turističko mjesto u kojem se tradicionalna estetika veoma cijenila, stanovnici se nisu mogli pomiriti s visokom rugobom koja im je desetljećima kvarila izgled sela.

Arhitekt Stuart Ogilvie smislio je kako maskirati vodotoranj u kuću današnjeg oblika – i to na opće oduševljenje čitavog mjesta. Godine 1979. uklonjen je spremnik za vodu, a 1987. dovršeno je preuređenje zgrade, te se ona napokon uklopila u Thorpeness i njegove kuće u lažnom tudorskom i jakobinskom stilu. Kuća je dizajnirana za gospođu Malcolm Mason, Ogilviejevu blisku prijateljicu koju je nazivao "damom od stepenica i svjetla zvijezda" i koja je bila spisateljica dječjih knjiga, pa joj je takva bajkovita kuća savršeno odgovarala. Ona ju je i prozvala Kućom u oblacima.

Kuća u oblacima danas je vrlo dobro opremljena kuća za odmor i ima pet spavaćih soba i tri kupaonice, a iz veličanstvene "sobe na vrhu" pruža se najljepši pogled na Suffolk, golf-terene Thorpeness, Thorpness Meare i more.

U svijetu snova: Pogledajte kako izgleda kuća koju je Salvador Dali uređivao 40 godina Port Lligat - 4 Port Lligat - 3 Port Lligat - 2 +2 Port Lligat - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju