Posjet Londonu teško da će proći bez obilaska slavne Buckinghamske palače – službene londonske rezidencije kraljevske obitelji. A posjet rezidenciji teško da će proći bez promatranja nepomične Kraljičine straže i pitanja: kako izdrže stajanje na mjestu, kad idu na WC, koliko dugo tu stoje, hoće li reagirati ako napravim nešto ludo…?

Kraljičina straža naziv je za povijesnu vojnu postrojbu Velike Britanije i njeni članovi ujedno su i stalni članovi Britanske vojske. Utemeljio ih je u 17. stoljeću kralj Karlo II., a prepoznatljivi su po crveno-crnim uniformama.

Možete ih pronaći ispred Buckinghamske palače gdje ili stoje nepomično ili se kreću „kao po špagi“, a posebna su atrakcija smjene straže. Njihov posao sam po sebi nije lak, a dodatno ga otežavaju turisti kojima često padaju na pamet nepodopštine kojima bi ih nagnali na nesmotren potez ili barem osmijeh. Naravno, ovo su profesionalci koje ćete teško izbaciti iz cipela, a što sve moraju proći i kako izgleda njihov posao, svjedoči nekoliko zanimljivih podataka.

Jedan od njih je taj da vam za ovaj časni posao treba – snažan vrat. Krznene kape koje nose na glavama mogu biti visoke i po 50 centimetara, te teške oko dvije kile. Nije lako opstati pod tim nekoliko sati u čvrstom stavu, a još teže postaje kada krzno postane mokro po slavnom londonskom vremenu.

Spomenuli smo nepodopštine koje turisti rade. Većina se neće odvažiti na nešto zbog čega bi riskirala kaznu, pa najveći dio turista „samo“ pokušava nasmijati stražare ili ih nagovoriti na selfie. To se neće dogoditi – čvrsta i disciplinirana garda zadržat će ozbiljan izraz lica.

Možda tome pomaže i činjenica da im nije smješno stajati u smjeni bez odlaska na zahod. A kada se noge ukoče od stajanja, mogu se prošetati u strogo određenom ritmu, onom kojeg turisti često oponašaju, na opće „oduševljenje“ stražara.

Njihove smjene obično traju dva sata nakon kojih slijede četiri sata pauze. Također, ne očekuje se da stoje mirno na istom mjestu dulje od 10 minuta. Zato će marširanjem svako toliko malo protegnuti noge.

Premda ćete ih teško uloviti u razgovoru, približite li se previše ili pak postanete jako naporni, bez problema će viknuti na vas na se odmaknete. Neki turisti su ljubazniji pa im za velikih vrućina prilaze i nude ih vodom ili sokom. Naravno, oni to neće prihvatiti, ali s ovime već rastu šanse da im izmamite osmijeh na lice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju