Kad bi se birao najslađi grad u Rusiji, bila bi to Kolomna, sinonim za tradicionalni slatkiš od jabuka koji se naziva pastila. Nemojte da vas naziv odvede na krivi trag, pastila nema nikakve veze s bombonima; radi se o pjenastoj i mekoj slastici čija se tekstura uspoređuje sa snijegom bjelanjaka, oblacima, sljezovim kolačićima…

Kolomna se smjestila stotinjak kilometara od Moskve i leži na tri rijeke, a poznata je po vrtovima, jabukama i trešnjama još od 15. stoljeća. Pastile se prvi put spominju sto godina kasnije, kada su nastale kao odgovor na višak plodova koji se trebao sačuvati da se ne baci.

Omiljena su zimska poslastica kada nedostaje sezonskog voća. Jabuke se najprije peku dok potpuno ne omekšaju, a zatim se usitnjavaju u pire koji se miješa s bjelanjcima i šećerom u slatke oblake. Smjesa se raširi u slojeve debljine nekoliko centimetara te suši prije nego što se oblikujte u trake – ili oblike prema želji.

Za pastile su najbolje čvrste i kiselkaste sorte jabuke, poput ruske antonovke koja obiluje pektinom. U tradicionalnom slatkišu nema kemije – koriste se tek prirodni sastojci bez bojila i aditiva. Iako se pastile rade i u drugim dijelovima Rusije, Kolomna je postala poznata po tome da od „jabuka stvara oblake“.

Iako su neko vrijeme pastile pale drugi plan, u posljednje vrijeme ponovno se vraćaju na police. Za prvenstvo u klizanju 2008. obrisala se prašina sa starih bilježnica s receptima, a pastile su postale suvenir za natjecatelje i posjetitelje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju