1. Kip Krista Otkupitelja ponos je brazilskog grada Rio de Janeira i jedna od njegovih najvećih turističkih atrakcija. Javnosti je predstavljen 12. listopada 1931. godine, prije točno 91 godinu, na brdu Corcovado.

2. Kip s postoljem visok je oko 38 metara, a postavljen je na nadmorskoj visini od 709 metara. Ne čudi, stoga, što je mamac za gromove. Računa se da grom udari u njega u prosjeku tri do šest puta godišnje. Primjerice, velika oluja 2008. godine oštetila je Isusovu glavu, obrve i prste, ali su brzo popravljeni.

Željezni čovjek - 2 Zanimljivosti Najviši spomenik na svijetu: Pogledajte nevjerojatnog željeznog čovjeka od 182 metra

3. Sam kip širok je 28 metara, a visok 30 metara. Nazivaju ga najvećim Art Deco kipom na svijetu.

4. Kip nije napravljen u Brazilu. Francuski kipar poljskog porijekla Paul Landowski izradio je kip u glinenim komadima. Oni su potom transportirani u Brazil, gdje ih je sastavio i ojačao betonom njegov originalni dizajner – brazilski inženjer Heitor da Silva Costa uz pomoć kolege Alberta Caquota.

5. Izgradnja kipa trajala je čak osam godina – od 1922. do 1931., a u nju je utrošeno oko 250.000 dolara.

6. Kip je toliko popularan u Brazilu da je zbog njega porasla i cijena nekretnina nakon što je postavljen. Za stan u Rio de Janeiru s pogledom trebat će izdvojiti više novca nego za dom iste kvadrature bez pogleda na njega.

Slika nije dostupna Zanimljivosti A gdje je ostatak? Brončani kip zbog kojeg ćete protrljati oči u nevjerici

7. Iako je kip Isusa Krista Otkupitelja vjerojatno najpopularniji kip s likom Isusa Krista na svijetu, on nije i najveće takvo umjetničko djelo. Najveći kip s likom Isusa Krista nalazi se u Makaleu u Indoneziji na brdu Buntu Burake. Isus s Buntu Burakea visok je 40 metara, a zajedno s postoljem doseže visinu od 52,5 metara.

Prosječna plaća 34.000 kuna: 7 stvari koje niste znali o europskom Rio de Janeiru Lugano, Švicarska Lugano, Švicarska +0 Lugano, Švicarska

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju