Wall Street, smješten u donjem dijelu Manhattana, postao je sinonim za financijska tržišta SAD-a. Ipak, povijest ulice seže mnogo dalje od njujorške burze (NYSE). Malo ljudi zna povijest iza ovog imena, no Wall Street je izravna referenca na zid koji su podigli nizozemski doseljenici na južnom dijelu otoka Manhattan u 17. stoljeću.

Nizozemci, smješteni na najjužnijem dijelu otoka, podigli su obrambeni zid kako bi spriječili Britance i gusare, a iako ovaj zid nikada nije korišten za svoju namjenu, godinama nakon uklanjanja ostavio je nasljeđe iza sebe, a ulica koja je zauzela mjesto zida, dobila je ime upravo po njemu.

New Amsterdam, New York

No, uz ovu se ulicu veže i ime New Yorka, koji je prvobitno bio poznat kao New Amsterdam. U veljači 1653. New Amsterdam je proglašen službenim nizozemskim gradom, da bi ga već 1664. zauzeli Britanci i preimenovali ga u New York.

Do kraja stoljeća, strah od kopnenih napada je gotovo potpuno nestao, grad je imao velike potrebe za širenjem, te je tako 1699. godine zid srušen, a s dijelom materijala pomoglo se u izgradnji nove gradske vijećnice na uglu ulice Nassau i novo-nazvane ulice Wall Street.

Godine 1711. izgrađena je tržnica robova na Wall Streetu uz istočnu obalu, koja je tamo ostala do 1762. godine. Kada su Amerikanci 1783. istjerali Britance, zgrada gradske vijećnice konačno je preimenovana u Federal Hall — prvo službeno središte američke vlade.

Danas poznato financijsko središte

Ovo područje nije postalo poznato kao američko financijsko središte sve do 1792. kada su 24 prva i najistaknutija brokera Sjedinjenih Država potpisala Buttonwoodski sporazum koji je zacrtao zajednički oblik trgovanja vrijednosnim papirima temeljen na proviziji. Neke od prvih trgovina vrijednosnim papirima bile su ratne obveznice, kao i dionice nekih banaka kao što su First Bank of the United States, Bank of New York i Bank of North America.

Godine 1817. Buttonwoodski sporazum - nazvan tako jer se sporazum dogodio pod Buttonwoodovim stablom, revidiran je. Organizacija brokera preimenovala se u The New York Stock and Exchange Bord. Svoj službeni prostor za trgovanje vrijednosnim papirima imala je na nekoliko lokacija sve do 1865. godine kada je pronašla svoju sadašnju lokaciju na 11 Wall Streetu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju