Putujete u Japan, kolegica iz Zemlje Izlazećeg Sunca vas je pozvala k sebi na večeru ili ste fan azijske hrane i spremate se u novootvoreni sushi restoran?

Bonton za stolom u japanskoj je kulturi osobito važan jer, kako Japanci sve rade s izrazitim poštovanjem, ako prekršite neka pravila – netko bi se mogao uvrijediti. A to nikako ne želite. Jedno je ispasti krkan, a nešto sasvim drugo ne poštovati onoga tko vas je nahranio ili dovesti osobu s kojim jedete u neugodnu situaciju.

Na svu sreću, Japanci su poznati po svojoj gostoljubivosti, pa su velike šanse da će vam oprostiti ako se ne znate ponašati. Ali uz malo truda možete naučiti što se za stolom radi, a što ne. Ovih nekoliko jednostavnih pravila pristojnoga ponašanja pomoći će vam da nikoga ne uvrijedite i istovremeno pokažete poštovanje prema svojim domaćinima i japanskoj kulturi. A neka su pravila i prilično zabavna!

1. Izujte se

Ako dođete u japansku kuću ili restoran gdje se jede za tradicionalnim niskim stolićima na tatamiju, obavezno se morate izuti prije nego što stanete na tatami. Pokušajte ne gaziti po tuđim jastucima dok prolazite do svoga.

2. Pazite na zvukove

Puhanje nosa, podrigivanje, glasno žvakanje, ali i zvučno baratanje posuđem u Japanu nepristojna su ponašanja za stolom. S druge strane, poželjno je da srkanjem pokažete kako vam je tekuće jelo (npr. miso juha ili ramen) ukusno.

3. Ne stavljajte laktove na stol

S laktovima na stolu bit ćete pogrbljeni i pokvarit ćete iskustvo hranjenja ostalima za stolom koji vas moraju takve gledati. Uspravite se, ozbiljno.

4. Ručnikom brišite samo ruke

U većini japanskih restorana donijet će vam mokar ručnik. Njime se brišu samo ruke, nikako ne usta ili lice.

5. Ne lovite hranu rukama

Ako vam slučajno ispadne komadić hrane (a mogao bi ako niste baš vični jedenju sa štapićima), nikako ga nemojte loviti rukama. To se smatra vrlo nepristojnim, pa pustite hranu da padne i jednostavno nastavite jesti.

Japanski bonton za stolom 2 Japanski bonton za stolom 2 (Foto: Getty Images)

6. Naučite se koristiti štapićima

U Japanu su štapići osnovni pribor za jelo. Naučite ih ispravno držati i zapamtite barem što je baš jako nepristojno, kao nabadanje hrane, uzimanje više od jednog zalogaja od komada koji držite štapićima, pokazivanje i igranje štapićima. Nemojte ni odlagati štapiće na zdjelice ili igdje osim na držač za štapiće, a ako ga nema, vratite ih u omot u kojem su došli.

7. Držite zdjelice u ruci

Ako vam je hrana poslužena u zdjelici, pristojno je jesti tako da nju držite u jednoj ruci, a u drugoj štapiće.

8. Pojedite sve s tanjura

Ostavljanje hrane na tanjuru smatra se nepristojnim, kao što se suprotno smatra činom zahvalnosti prema onima koji su hranu napravili i prema onome od čega je napravljena. Zato ne naručujte više nego što možete pojesti, a ako nešto ne jedete – najavite unaprijed.

9. Pospremite za sobom

Nakon obroka vratite stol u stanje u kakvom je bio na početku. Osim hrane, naravno. Poklopite što se može poklopiti i odložite ili spremite štapiće.

10. Ne točite piće sami sebi

Kada pijete u društvu, ne počinjite sami i prije zdravice. Kad pijete alkohol, ne točite sami sebi, nego drugima za stolom. Ako netko vama želi dotočiti, prvo malo ispijte, onda mu tek dodajte čašu.

 

Test za otrove u hrani: 10 zanimljivosti o štapićima za jelo koje (možda) niste znali Štapići - 5 Štapići - 3 Štapići - 4 +2 Štapići - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju