Eh, zašto se najčešće besplatni domovi poklanjaju u nekoj drugoj zemlji? Odgovor na ovo pitanje nije lako ponuditi, no Japanci se svakako trude riješiti problematiku golemog broja napuštenih domova...

Više od 8 milijuna domova napušteno je diljem Japana, te se vlasti i same bore s pitanjem što učiniti s takozvanim „kućama duhova“. Čini se kako su neke lokalne samouprave pronašle rješenje, pa nude brojne poticaje za privlačenje stanovnika, uključujući i darivanje domova.

Japan ima prilično velik postotak napuštenih domova, koji iznosi čak 13 posto, prema podacima iz 2018. godine. S druge strane, taj broj u susjednoj Južnoj Koreji iznosi 6,7 posto, a u Velikoj Britaniji tek 2,3 posto. Ipak, neke zajednice uspijevaju privući ljude.

Jedan od najuspješnijih gradova svakako je Fujikawaguchiko, koji je u protekle dvije godine postao dom za mnoge Japance. „Kod nas dolazi sve više i više mladih, jer s obzirom na mogućnost rada od kuće, i dalje mogu zadržati poslove u Tokiju“ – pojašnjava glasnogovornik grada.

I neki drugi gradovi daju razne poticaje, a ovaj trend uz Japan, najrašireniji je u Italiji, o čemu smo pisali već više puta. Ipak, unatoč svim pokušajima, za očekivati je kako će Japan nastaviti imati probleme s praznim domovima, s obzirom da se broj stanovnika u ovoj zemlji smanjuje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju