Guverner Havaja izdao je upozorenje posjetiteljima savjetujući im da ostanu što dalje od njih, nakon što je prije nekoliko dana video na kojem dvoje turista na plaži diraju tuljana i slikaju se s njim postao viralan. Turisti su, inače, kažnjeni i novčano.

„Želim jasno reći kako je ovakvo ponašanje potpuno neprihvatljivo. Posjetitelji našeg otoka, dužni ste poštivati naše ljude, kulturu, ali i zakone koji štite ugrožene životinjske vrste“, poručio je David Ige, havajski guverner, na svom profilu na Twitteru.

Havajski tuljani klasificirani su kao ugrožena vrsta te ih trenutačno ima ukupno još oko 1400 u divljini. Stvar je u tome da na plažu dolaze u potragu za odmorom, a lako mogu postati uznemireni kad do njih dođu ljudi koji ih žele pogledati izbliza te ih pokušavaju dodirnuti ili čak i nahraniti. Posebno su ranjivi majke i mladunci te se zbog stresa mogu i nenamjerno razdvojiti.

Za bilo koga tko našteti tuljanima moguća je kazna u visini do nevjerojatnih 300 tisuća kuna. Također, zakonom je zabranjeno ozljeđivanje, ubijanje ili uznemiravanje bilo koje druge zaštićene životinjske vrste.

Danas je živo otprilike 30 posto havajskih tuljana, najviše zahvaljujući angažmanu raznih udruga, ali i Centru za morske sisavce. Centar je čak otvorio i bolnicu, u kojoj je od 2014. godine izliječio 35 tuljana i pustio ih na slobodu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju