"Beton, beton, samo beton, beton nama treba" pjevao je Rambo Amadeus prije desetak godina, a njegov sarkazam bio bi zabavan da nije bolno istinit. Ljudi su sve dalje od prirode, a davno je primijećeno da ono što je marginalizirano u životu biva marginaliziranim i u popularnoj kulturi, pa danas djeca znaju nabrojati više likova iz videoigara nego divljih životinja, u riječima pjesama priroda se spominje triput manje nego 1950-ih, a odlazak u šumu počeo se propisivati kao vrsta alternativne terapije.

Kao jedan od odgovora na spomenuto stanje sedamdesetih godina prošloga stoljeća razvilo se tzv. gerilsko vrtlarstvo, koncept koji živi i danas i obuhvaća različite prakse koje su se proširile u čitavome svijetu. Ukratko, gerilsko vrtlarstvo je sadnja biljaka u javnom urbanom prostoru koji je zapušten ili neiskorišten, pri čemu riječ "gerilski" ističe nepostojanje dozvole za sadnju - i to je ono što i čini gerilsko vrtlarstvo ilegalnim. Ciljevi vrtlara gerilaca šaroliki su, nipošto nisu loši i često se poklapaju: od poboljšanja kvalitete života u gradovima i proizvodnje hrane za zajednicu u potrebi do isključivo estetske svrhe. Gerilsko vrtlarenje politički je čin s ciljem da se prostor grada vrati građanima i ozeleni, pa je istovremeno ovdje i riječ o "privremenom" ili "DIY" urbanizmu ili zelenom urbanističkom aktivizmu.

Zelene ideje sedamdesetih

Prvi vrtlari koji su svojim angažmanom uredili zapuštene javne površine bili su Gerrard Winstanley (1649.) u Engleskoj i John Appleseed Chapman (1801.) u SAD-u. Termin gerilski vrtovi prvi je put upotrijebila Liz Christy 1973., a njezina Green Guerilla na području Bowery Houston u New Yorku pretvorila je zapuštenu privatnu parcelu u vrt o kojemu se i danas, iako je sada pod upravom njujorških gradskih parkova, brinu volonteri.

Među najvećim i najpoznatijim svjetskim gerilskim vrtovima je i "rajski vrt" Adama Purplea u istočnom Manhattanu, u obliku kruga u čijem su centru yin i yang, a postoji od sredine 1970-ih. People's Park u Berkeleyju u Kaliforniji prvi je javni park koji je nastao upravo iz pokreta gerilske sadnje tijekom kasnih 1960-ih godina, na zemljištu u vlasništvu Kalifornijskog sveučilišta. Puno mlađi, Guerrilla Park u Wellandu u Kanadi nastao je 2013. na zapuštenom području kao inicijativa lokalnih stanovnika, a u program su se uključili i vizualni umjetnici i gerilski vrtlari, pa se u ovom - danas u potpunosti održavanom i obnovljen prostoru - održavaju koncerti, priređuju izložbe i razna druga događanja.

U Hrvatskoj - kazne

Gerilsko vrtlarstvo fenomen je koji nije zaobišao ni Hrvatsku. U Zagrebu su bili poznati vrt udruge Vestigium ispred prostora koji su koristili na Vrbanima, priča Vladimira Dimića koji je od 1986. posadio više od sto stabala u gradu, nekoliko uređenih žardinjera privlači pogled u Martićevoj ulici, a u doba korone veliku je pažnju medija privukao u gerilski cvijetnjak u Preradovićevoj za koji je "vlasnica" dobila kaznu.

Gerilski vrt u Zagrebu Gerilski vrt u Zagrebu (Foto: Pixell - Sanjin Strukic)

Briselski gerilski vrtlari 2007. proglasili su 1. svibnja Međunarodnim danom gerilskih suncokreta, pa se od tada svake godine na taj dan dijeli sjeme koje se sadi na neatraktivnim i zanemarenim mjestima. Razina više u gerilskom vrtlarstvu podrazumijeva i „opasnije oružje“: sjemene bombe.

Dobar izbor za gerilski uzgoj su vrste cvijeća koje toleriraju sušu: uz spomenuti suncokret to je i neven, a od povrća zahvalni su špinat, rotkvica, rajčica, kelj i zelena salata. Isto tako, uvijek su dobar izbor autohtone i naravno hipoalregene biljke. Najbolje je bombice saditi u rano proljeće, prije nego što se ostalo susjedno bilje ponovno ne počne obnavljati i kada ima dovoljno kiše.

I stručnjaci gerilske akcije sadnje ocjenjuju isključivo pozitivno, a nelegitimnost takve sadnje  čini se slabašnim argumentom jer se uređuju zapuštene i zanemarene površine u gradovima u kojima ionako nedostaje zelenila. 

  Najčišća zemlja na svijetu u kojoj vas kazne s više od 450 eura ako ne pustite vodu na WC-u Singapur Singapur Jurong +2 Changi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju