Možda nikada nećemo saznati zašto se kamenje samo od sebe kotrlja kroz tajanstveni Maccu Pichu ili kako je potopljena Atlantida, ali znanost nas nekad počasti dokazima o nevjerojatnim otkrićima koja svejedno ostanu obavijena velom misterija.

Odgovore na brojna mistična pitanja koja skriva naš planet možemo pronaći u arheologiji. Mogli bismo reći da arheologija funkcionira poput neke vrste vremeplova. Daje nam uvid u kulturu, običaje, vjerovanja i svakodnevni život ljudi, pa možemo barem na trenutak pretpostaviti kako je to izgledalo u davnoj prošlosti.

Na popisu najnevjerojatnijih arheoloških otkrića smjestili su se geoglifi – drevni dizajni uklesani u zemlji koji se mogu vidjeti samo iz zraka. Zamislite da letite nebom iznad južnog Perua. Vjerojatno očekujete dosadan, pustinjski prizor, a onda ugledate geometrijske oblike i obrise ptica, kukaca ili konja.

Najpoznatiji geoglifi su Naskanske linije, za koje se vjeruje da su nastale za vrijeme kulture Nazca, u razdoblju od 100. do 700. godine prije Krista. Osim linija u Peruu, postoji još mnogo ovakvih primjera diljem svijeta. Ovo su neki od njih.

1. Stepski geoglifi u Kazahstanu

Ova nevjerojatna skupina od 260 zemljanih radova u regiji Turgai u sjevernom Kazahstanu, poznata je kao „Naskanske linije u Kazahstanu.“ Ondje se može vidjeti niz geometrijskih oblika, uključujući kvadrate, križeve, krugove i simbole nalik svastici, koja je bila popularan simbol puno prije nego što su je prisvojili nacisti.

Njihovi tvorci su koristili prirodne materijale, poput zemlje, kamena i drveta, kako bi napravili linije dugačke od 100 do 400 metara.

Otkrio ih je 2007. Dmitriy Dey, kazahstanski ekonomist, dok je proučavao Google Earth. Arheolozi ne znaju kako su točno nastali i koja im je svrha, a vjeruje se da krase ovo područje preko osam tisuća godina.

Neki istraživači vjeruju da su ove zemljane kreacije djelo Mahandzhara, nomadskog naroda koji je nekoć lutao tim područjem. Jedna od teorija je da su korišteni kako bi pratili kretanje sunca.

Nedavno se u ovaj misteriozni slučaj uključila i NASA, kako bi istraživačima pružila satelitske fotografije mjesta, u nadi da bi mogle razriješiti ovu misteriju.

2. Kandelabra Paracas

Kada spomenemo peruanske geoglife, odmah nam na pamet padnu oni najpoznatiji – Naskanske linije, koje smo spomenuli na početku ovog teksta. Međutim, ova impresivna zemljana konstrukcija, nalazi se oko 200 kilometara sjeverozapadno i poznata je kao Paracas Candelabra.

Ovaj masivni geoglif podsjeća na divovski svijećnjak s više krakova. Proteže se površinom od 180 metara i urezan je dva metra duboko u površinu brda. Ugljično datiranje keramike otkrivene na tom mjestu, govori da je nastao 200 godina prije Krista, ali arheolozi vjeruju da je ovaj geoglif puno stariji. Ovaj nevjerojatni drevni dizajn, može se vidjeti iz zraka i iz čamca, a istraživači vjeruju da je služio kao navigacijski svjetionik za mornare.

Ovo mjesto je poznato odredište za zaljubljenike u drevne zanimljivosti ovog svijeta. Posjetitelji ovaj veliki svijećnjak mogu vidjeti na putovanju brodom od Paracasa do takozvanog 'Galapagosa siromaha', odnosno mjesta koje se zove Islas Ballestesa. Preporuka je ponijeti dobar fotoaparat jer nije moguće sići s broda.

3. Brdo Bijelog konja

Jedan od geoglifa najmodernijeg izgleda, ujedno je i najstariji. Smješten je na brežuljku u Uffintgonu, župi u Oxsfordshireu u Engleskoj, i datira iz vremena između brončanog i željeznog doba. Kao i kod drugih geoglifa diljem svijeta, znanstvenici mogu samo nagađati kako je nastao i koja mu je bia svrha.

Arheolozi vjeruju da je bio simbol plodnosti, ili možda oznaka teritorija. Prema snimkama iz zraka, simbol nije oduvijek bio vidljiv. Vremenom se razvio zbog pomicanja gornjeg sloja tla, a vrijeme je otkrilo oblik nalik konju koji leži na prostranoj, travnatoj površini.

Danas je ovo jedna od najpoznatijih povijesnih znamenitosti u Engleskoj i savršeno je mjesto za izlete paraglajdingom, planinarenje i promatranje ptica.

4. Masivna slika u pijesku

Na plaži Ariake u Japanu, nalazi se masivna slika u pijesku, opsega gotovo 400 metara. Iako na prvu izgleda kružno, ovaj umjetnički dizajn zapravo je duguljastog oblika. Popularna legenda kaže da ga je izgradila lokalna zajednica kako bi izrazila poštovanje prema gospodaru Marugame, koji je dolazio u posjet. Navodno im je trebala jedna noć kako bi završili ovu nevjerojatnu konstrukciju.

U Japanu se vjeruje da posjet ovom mjestu donosi veliki financijski dobitak. Anonimni je sretnik, navodno, nakon posjeta ovom mjestu, dobio ogroman iznos na lutriji. Tijekom Drugog svjetskog rata su američke snage sumnjale da japanska umjetnost u pijesku zapravo skriva vojnu tajnu pa su više puta angažirali istraživače da otkriju njezinu svrhu. Međutim, do danas nitko nije otkrio kako i zašto je nastao ovaj umjetnički dizajn.

Nekoliko samurajskih klanova i svetišta koristi ovaj dizajn kao dio svojih grbova i jako je poznat u japanskoj kulturi. Ako želite posjetiti ovo sretno mjesto, to možete učiniti dva puta godišnje – u travnju i listopadu. U ostalim mjesecima je ulaz strogo zabranjen.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju