Prva pomisao na spomen saune zasigurno je Finska. To je logično jer je kultura sauna originalno finski običaj, a finska sauna dodana je na listu UNESCO-ove baštine. Sauna je integralni dio većine finskih kućanstava, a studije su pokazale kako korištenje saune nekoliko puta tjedno smanjuje rizik od srčanog udara i razvoja demencije.

Sauna potječe iz ruralnih krajeva, a s godinama se mijenjala. Tako danas imamo mnogo različitih vrsta sauna, od luksuznih do onih običnih. Fincima je ona mjesto za opuštanje, ali i za druženje.

Procjenjuje se da u Finskoj postoji 2,3 milijuna sauna, što je nevjerojatan broj s obzirom na to da u Finskoj živi 5 milijuna ljudi.

Kako je to mjesto za druženje, postoje u studentskim domovima a u velikim zgradama postoje komunalne saune. Potpuno je normalno da se u Finskoj nađete s društvom u sauni, pogotovo ljeti kad dan dugo traje.

Fincima, naravno, nije svejedno u kakvoj sauni borave - idealne su saune uz jezero ili uz Baltik, tako da se nakon znojenja možete okupati u hladnoj vodi.

I oko idealne temperature vode se polemike, pogotovo sa susjednom Švedskom. Naime, Finci tvrde da je optimalna temperatura 70-80 °C.

Tradicija nalaže da se u saunu ulazi bez ikakve odjeće, čak i ako ulazite u miješanu saunu. Danas se i ti običaji mijenjaju, manje su strogi te ćete sve češće vidjeti i obučene ljude u sauni. Na internetu često možete naći razne vodiče o tome kako pravilno koristiti saunu, ali Finci se s njima ne slažu. Nema pravog ili pogrešnog načina, tvrde. Najvažnije je jednostavno - uživati!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju