Za neke je putovanje bez grupe ili barem u paru zastrašujuće i nezamislivo ali oni koji su to pokušali reći će vam da je to jedno nevjerojatno iskustvo. Prenosimo vam savjete iskusnih „solo putnika“ objavljenih na stranici Buzzfeed.

1. Kupite internacionalnu SIM karticu

Kako biste izbjegli skupi roaming i još skuplji internet, pametno je nabaviti internacionalnu SIM karticu i na taj način uštedjeti a opet biti „na mreži“ kad je potrebno.

2. Prijavite se za neku aktivnost

Iako ste se odlučili na samostalno putovanje, to ne znači da se ne isplati putem upoznati druge putnike koji dijele vaše interese. Bilo da je riječ o jogi, meditaciji ili nekom sportu, velika je vjerojatnost da će novi ljudi koje ćete tamo upoznati dodatno obogatiti uspomene s putovanja.

3. Naučite nekoliko osnovnih riječi jezika

Ne samo da ćete se lakše snalaziti i sporazumijevati, lokalci će vas sigurno drugačije gledati uoče li da ste se potrudili i naučili nekoliko riječi njihovog jezika.

4. Ponesite stalak za bolje fotografiranje

Kako se ne bi morali stalno oslanjati na druge da vas fotografiraju, ponesite mali sklopivi tronožac i budite „sam svoj fotograf“.

5. Vodite dnevnik s putovanja

Na putovanjima nas često preplave razna nova iskustva, novi ljudi, kultura, hrana, muzeji... Iako se u tom trenutku čini da ih je nemoguće zaboraviti, već po povratku kući neka će sjećanja nestati. Odlučite li voditi dnevnik sačuvat ćete sjećanja zauvijek.

6. Isplanirajte prijevoz unaprijed

Iako su aplikacije poput Ubera i Lyfta danas vrlo raširene, mnogi ih baš ne vole koristiti. Hotel u kojem odsjedate uglavnom će vam rado organizirati prijevoz s aerodroma ili kolodvora ukoliko to unaprijed najavite.

7. Bukirajte malu vođenu turu

Jednodnevni vođeni izleti idealan su način za upoznati druge putnike koji putuju sami a usput ćete i nešto naučiti i uglavnom se odlično zabaviti.

8. Povežite se s lokalcima

Jedan od odličnih načina za povezati se s „domaćima“ je definitivno aplikacija Couchsurfing. Ona osim smještaja kod lokalaca nudi i opciju odlaska na kavu ili ručak i upoznavanja grada kroz oči nekoga tko u njemu živi.

9. Pošaljite plan puta obitelji ili prijateljima

Nikad dosta opreza - pametno je da barem jedna osoba zna gdje se nalazite u svakom trenutku. Američki državljani čak imaju i opciju najaviti svoje putovanje američkoj ambasadi u zemlji koju posjećuju.

10. Pazite se džepara i investirajte u torbu protiv krađe

U velikim gradovima džeparenje je vrlo razvijeno - nikad ne skidajte pogled sa svojih stvari, kupite torbu s patentima koji se ne mogu jednostavno otvoriti a posebno vrijedne stvari zaključajte u sef u hotelskoj sobi.

11. Iskopirajte putne isprave

Pametno je uvijek imati i kopiju putne isprave. U slučaju krađe puno ćete se lakše snaći i izvući od neugodnosti koje možete imati.

12. Pokušajte putovati danju

Putovanja su uvijek sigurnija danju iako to naravno nije strogo pravilo. Bilo da stižete na aerodrom ili kolodvor, osobe bez pratnje lakše su mete od parova ili grupa. Također, kada stavljate slike na društvene mreže, ne objavljujte ih u stvarnom vremenu s lokacijom nego radije pričekajte pa ih objavite naknadno - na taj način nitko vas neće moći pratiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju