Alberta u Kanadi mjesto je na kojem ćete pronaći najviše ostataka dinosaura na svijetu, a mali grad Drumheller je epicentar uzbudljivih otkrića. Samo prozvana svjetska prijestolnica dinosaura mjesto je na kojem možete vidjeti ostatke kostiju tih drevnih čudovišta kako vire iz tla, a najznačajnija otkrića u regiji izložena su u paleontološkom muzeju Royal Tyrrell, koji privlači više od 430 tisuća posjetitelja godišnje.

Prije 75 milijuna godina taj je kraj izgledao posve drukčije nego danas. Danas pustinjski teren nekoć je bio pun zelenila, idealan za razvoj života, posebice dinosaura koji su se hranili raznolikim biljem, ali i krokodilima, gmazovima i drugim dinosaurima.

Giza Zanimljivosti Kako su zapravo izgledale piramide u Gizi? Video koji će vas odvesti u drevni Egipat

Ništa bez vode

Osim što su uvjeti za život bili idealni, odlični su bili i uvjeti za očuvanje ostataka života. Kada bi sezonske oluje i poplave dokrajčile dinosaure, njihove ostatke sačuvale bi velike količine sedimenta. Voda je također odigrala ključnu ulogu u otkrivanju fosila. Nakon ledenog doba, kada se led počeo topiti, a bujice vode oslobađati iz debelih komada leda, fosilizirani ostaci dinosaura ponovno su ugledali svjetlo dana.

Neprestana erozija utječe na otkrića novih ostataka i danas, a jednu od zvijezdi muzeja, T-Rexa nazvanog Black Beauty slučajno su pronašla dva školarca dok su pecali na rijeci Crowsnest. Jedan od najbolje očuvanih kostura T-Rexa uopće, ime duguje fosiliziranim crnim kostima. Lubanja mu je dugačka 1,3 metra i široka oko 1 metar.

Drumheller - 3 Drumheller - 3 (Foto: Shutterstock)

Neiscrpno nalazište 

Svake godine u muzej stiže oko 3 do 5 tisuća komada raznih ostataka i primjeraka koji su povezani s dinosaurima - čak se i najmanji komadići smatraju dragocjenima za istraživanja. Sićušni komadić kosti može imati tragove zuba koji u laboratoriju mogu otkriti važne nove informacije, poput toga što se sve nalazilo na jelovniku dinosaura.

Posjetitelji koje znatiželja odvede u Drumheller mogu krenuti na razne turističke ture, a jedna od najfascinantnijih vodi do nalazišta na kojem se utopilo krdo od oko tisuću dinosaura, kada je pokušavalo prijeći rijeku. Mjesto površine dva nogometna igrališta danas pruža uvid u rogate Centrosauruse, rođake Triceratopsa. U svakom slučaju, zanimanje za prijestolnicu dinosaura ne jenjava s godinama nego i dalje budi zanimanje na svakom koraku.

Minijaturni otok posljednjeg rimskog kralja na koji su se Talijani bojali zakoračiti Otok Tiber Otok Tiber - 3 Otok Tiber - 2 +0 Otok Tiber - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju