Utqiagvik ili nekada poznatiji kao Barrow najsjeverniji je grad Sjedinjenih Američkih Država i jedno od najizoliranijih mjesta na svijetu. Prostire se na 47 četvornih kilometara u Aljasci uz Arktički ocean te se nalazi otprilike 2100 kilometara južnije od Sjevernog pola.

S obzirom na geografsku poziciju, Utquiagvik ima polarnu klimu – temperature variraju od -25 do 8 Celzijevih stupnjeva, a rijetko kad premašuju 15 stupnjeva – čak i tijekom ljeta. Povrh svega, svake zime ovdje se mogu iskusiti polarne noći.

Rjukan - 2 Putovanja Jedan od najmračnijih gradova na svijetu: Potrošili milijune na solarna ogledala da bi imali zraku sunca na glavnom trgu

Sunce zađe 18. ili 19. studenog te se zadržava ispod obzora oko 65 dana, a prvi tračci sunca nazru se tek krajem siječnja. Ta dva mjeseca noć traje 24 sata dnevno. Uz to, tlo je stalno zamrznuto.

Unatoč tome, u Utqiagvku živi oko 4200 stanovnika, ponajviše Eskima koji na ovom prostoru obitavaju već više od 1500 godina.

Ime grada Utqagvik riječ je na jeziku inupiaq koja označava mjesto na kojem se spaja divlje korijenje. Ono je postalo službeno tek 2016. godine nakon referenduma. Dotad se grad nazivao Barrow po britanskom piscu Sir Johnu Barrowu jer ga je nedomorodačko stanovništvo lakše izgovaralo. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju