Jeste li ikad čuli za leucipotomiju (leucippotomy)? Riječ je o neobičnoj praksi "ugraviravanja" bijelih konja na britanske brežuljke. Točnije, uklanjanje trave i zemlje na određenim mjestima kako bi se otkrile naslage kamena ili krede u obliku ove životinje.

Vrata Sunca Zanimljivosti Nitko nema odgovor: 7 stvari pronađenih na Zemlji koje nitko ne može objasniti

Iako geoglifi bijelih konja ukrašavaju britanske brežuljke već tisućama godina, naziv je skovan tek sredinom prošlog stoljeća. Pretpostavlja se da je leucipotomiju prvi spomenuo Morris Marples u knjizi "White Horses and the other Hill Figures" iz 1949. godine, nevješto kombinirajući grčke riječi leuci za bijelo, hippo za konja i nastavak tomy.

Najstariji poznati bijeli konj "ugraviran" u britanski brežuljak jest onaj ufingtonski u blizini grada Wantage. Unatoč vrlo modernom izgledu, stručnjaci pretpostavljaju da je star više od 3000 godina. Nitko zapravo ne zna što je bijeli konj trebao predstavljati. Neki vjeruju da je bila riječ o simbolu plodnosti, a drugi tvrde da je iza svega sigurno stajao neki religijski obred.

Unatoč tome, praksa kopanja se nastavila, a bijeli konji sada ukrašavaju brežuljke u Cherhillu, Kilbornu i Osmingtonu. Među turistima popularan je i Westburyjevski bijeli konj, a koji je nastao krajem 17. stoljeća kako bi obilježila godišnjica pobjede Velikog Alfreda u bitci kod Edingtona.

Neobjašnjivi misteriji: 5 prekrasnih otoka koji skrivaju mračnu prošlost Bled Bled Bled +7 Montecristo

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju