Široki trup zrakoplova koji se stapa s krilima aviona mogao bi promijeniti budućnost letenja. Riječ je o novom tipu zrakoplova američkog startupa JetZero iz Kalifornije koji se testira u komercijalne putničke svrhe, za prijevoz tereta, ali i vojne potrebe.

Poseban oblik zrakoplova ne samo da bi omogućio dodatan prostor za putnike i količinu tereta koje se može prevesti na jednom letu već bi i novi model trebao smanjiti potrošnju goriva za 50 posto.

Plosnati trup letjelice JetZero, koji je razvijen u suradnji s američkom svemirskom agencijom NASA-om, glatko prelazi u par širokih krila te bez jasne linije razdvajanja između ta dva dijela kao što je slučaj kod većine današnjih zrakoplova cjevastog oblika.

Avion širokog trupa JetZero - 3 Avion širokog trupa JetZero - 3 (Foto: Profimedia)

Ovaj dizajn je aerodinamički stabilan, pa letjelici JetZero nije potrebno krilo na repu. Povrh svega, široki trup zrakoplova može pridonijeti većem uzgonu od tipičnog aviona.

Ove promjene doprinose smanjenju otpora i težine same letjelice, a samim time iziskuje manje motore te donosi značajne novčane uštede za sve uključene.

Proizvođači zrakoplova Airbus i Boeing izradili su svoje prototipove zrakoplova kod kojih se trup letjelice stapa s krilima, ali nitko još uvijek nije stavio taj tip aviona u redovnu upotrebu. JetZero snažno vjeruje da će njihovi avioni biti u službenoj upotrebi najkasnije do 2030. godine.

Kontrola leta: Sve što niste znali o ljudima koji brinu za zračni promet Aerodrom Zrakoplov - 4 Qatar Airways - 4 +0 Zračna luka

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju