Nizozemska, mala europska zemlja koju najčešće asociramo po tulipanima, vjetrenjačama, dobrim sirevima i izvrsnim nogometašima, prilično je, prema pričama, ugodno mjesto za život. Portal Brightside objavio je 7 stvari koje možda i niste znali o ovoj zemlji, pa stoga, krenimo!

Ne postoje psi lutalice

Kad ovo pročitamo, odmah pomislimo kako bi bilo lijepo da u svakoj zemlji naši četveronožni prijatelji uživaju ovakav status. Naime, životinje, a posebno psi, jako su zaštićeni u Nizozemskoj, tako da čak zbog zlostavljanja možete završiti i iza rešetaka.

Kuće na granici

Kako Nizozemska nije velika, a prilično je napučena, pazi se doslovno na svaki pedalj prostora. Tako u jednom dijelu na granici s Belgijom, granica dolosvno razdvaja neke zgrade – na pola, pa praktički možete se pohvaliti kako istodobno živite u dvije države.

Portreti u kupaonici

Možda zvuči neobično, no Nizozemci portrete i fotografije osoba koje su im drage, često drže obješene u kupaonici. Također, nije neobično ni držanje kalendara u primjerice ostavi, gdje su zabilježeni svi važni datumi za neku obitelj...

Komfor na prvom mjestu

Iako često Nizozemsku i Amsterdam povezujemo s divljim i ludim zabavama, ovdje se itekako drži i do odmora. Tako naprimjerice, mnogi kafići i supermarketi, u Nizozemskoj rade tek do 18 sati.

Ponešto drugačiji fast food

I dok diljem svijeta najviše idu hot dog, hamburger i slični proizvodi, u Nizozemskoj nisu ni blizu popularni kao krumpiri, koji se ovdje rade na 100 načina. Jedna od najdražih kombinacija Nizozemcima su krumpiri s lukom, što ide gotovo kao ludo i može se naći u mnogim restoranima brze prehrane.

Zavjese praktički ne postoje

Kad se nađete u Nizozemskoj, ne budite znatiželjni i ne gledajte ljudima u dnevni boravak ili sobu. Tradicija da se zavjese ne stavljaju na prozore potječe još iz srednjeg vijeka, kad je svaki Nizozemac susjedu htio pokazati da nema što skrivati.

Nizozemska Noina arka

Cijela povijest Nizozemske temelji se na konstantnoj borbi s podizanjem razine i poplavama, pa su zato već odavno napravili – poldere. Ipak, zlu ne trebalo, jedan bogati stanovnik zemlje izgradio je pravu pravcatu repliku Noine arke, a vidjeti je možete u blizini grada Dordrechta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju