Koje četvrti obići, što se u njima može naći i kako najbolje doživjeti grad, obično znaju oni koji u gradu žive. Upravo takvo jedno iskustvo objavljeno je na portalu Lonely Planet, nama se svidjelo, pa smo ga odlučili nesebično podijeliti s vama.

Najbolje četvrti za prvi posjet gradu

Golemi amsterdamski kolodvor Centraal nalazi se na umjetnom otoku na širokoj rijeci IJ (da, dobro čitate, rijeka se doista zove IJ). S vlakovima koji tamo stižu iz zračne luke, ostatka zemlje i međunarodnih odredišta, ta znamenitost u gotičkom stilu vjerojatno će biti vaš uvod u grad.

Hodajući južno od kolodvora, uronit ćete u srednjovjekovni centar s prometnim ulicama punim turista, trgovinama i znamenitostima. Amsterdam je osnovan u 13. stoljeću na današnjem Damu, golemom trgu kojim dominira Kraljevska palača. Damrak, izvorno ušće rijeke Amstel, polazište je za mnoga krstarenja ako krećete u razgledavanje kanala. Na istočnoj strani Damraka nalazi se Crvena četvrt, lokalno poznata kao De Wallen, za koju ste sigurno već mnogo puta čuli.

Amsterdam - 1 Amsterdam - 1 (Foto: Getty Images)

Dok gradske vlasti uvode mjere za "mirnije" funkcioniranje, četvrt i dalje vrvi mnogim bordelima i nadaleko poznatim coffe shopovima (kafićima u kojima možete uživati u kanabisu), koji se guraju uz trgovine suvenirima i brojne barove. Pomalo neskladno, u samom središtu nalazi se najstarija zgrada Amsterdama, Oude Kerk (Stara crkva) iz 1306. godine.

Isplati se zaputiti i na Nieuwmarkt (Nova tržnica), u blizini koje je živio i slikao Rembrandt, u čijoj se kući sad nalazi muzej. Smještaja imate koliko vam srce želi – od raznih hostela pa sve do luksuznih hotela.

Najbolja četvrt za obitelj

Samo nekoliko minuta hoda od centra, park Plantage mirno je utočište. Ako putujete s djecom, ta ih četvrt može zabaviti. Na Amstelu Amsterdamski muzej pruža pogled u prošlost i sadašnjost grada, a preko puta botaničkog vrta Hortus Botanicus iz 17. stoljeća smjestio se najstariji zoološki vrt u kontinentalnoj Europi - Kraljevski zoološki vrt Artis.

Znatiželjnim mladim umovima također će se svidjeti NEMO, interaktivni znanstveni muzej u zeleno-bakrenoj zgradi u obliku čamca s panoramskim pogledom s krova nalik palubi. Amsterdamska susjedna istočna pristaništa i otoci s prenamijenjenim brodskim skladištima neraskidivo su povezani s njegovom pomorskom poviješću, koja je pokrivena u pomorskom muzeju prilagođenom djeci Het Scheepvaartmuseum.

Najbolja četvrt za noćni život

Južno od središta grada Southern Canal Ring jedna je od ključnih amsterdamskih četvrti za zabavu. Neonski osvijetljeni trgovi Leidseplein i Rembrandtplein prepuni su sjajnih barova, klubova i restorana.

Amsterdam - 5 Amsterdam - 5 (Foto: Getty Images)

Ulica Utrechtsestraat ima neka sofisticiranija okupljališta, a Reguliersdwarsstraat vijori zastavu duginih boja kao glavna amsterdamska LGBTIQ+ ulica. Neki od najčarobnijih gradskih vodenih putova nalaze se u tom dijelu Kanalskog prstena, uključujući Golden Bend, okružen prekrasnim palačama iz Zlatnog doba, i Reguliersgracht, poznat po svojih fotogeničnih "sedam mostova".

Najbolja četvrt za kulturu

Malo podalje od frenetičnog trga Leidseplein smjestio se Vondelpark, koji čini veličanstveni niz vrtova u engleskom stilu, kafića i kazališta na otvorenom. U blizini je i Museumplein, u kojem se nalaze tri najbolja amsterdamska muzeja: Rijksmuseum, Van Goghov muzej i središte moderne i suvremene umjetnosti Stedelijk Museum.

Nasuprot Museumpleinu, Concertgebouw ugošćuje koncerte klasične glazbe u sjaju 19. stoljeća. Oko Vondelparka nalaze se neka od amsterdamskih mjesta za boravak s najboljom vrijednošću za novac po svim cjenovnim kategorijama, s mnogim ekološkim opcijama.

Najbolja četvrt za život

Ako pak odlučite da vam se Amsterdam toliko sviđa da u njemu svijete gnijezdo, treba pronaći i idealnu četvrt za život. Takva je četvrt De Pijp, između Museumpleina, Kanalskog južnog prstena i rijeke Amstel, a u njoj prevladava ugođaj sela. Tu se smjestila i povijesna pivovara u kojoj sad možete iskušati multiosjetilni Heineken Experience, ali pravi su razlog za život u toj četvrti brojni zanimljivi kafići, restorani i barovi, kao i mogućnost obilaska najveće ulične tržnice u gradu – Albert Cuypmarkt.

9 metara pod vodom: Ovako izgleda najveće parkiralište bicikla u Amsterdamu Podvodna garaža za bicikle u Amsterdamu, Stationsplein - 1 Podvodna garaža za bicikle u Amsterdamu, Stationsplein - 3 Podvodna garaža za bicikle u Amsterdamu, Stationsplein - 4 +1 Podvodna garaža za bicikle u Amsterdamu, Stationsplein - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju