Možda najpoznatiji svjetski lanac kafeterija, Starbucks, još nedavno je zaključio kako neće dolaziti u Hrvatsku. Odluka je donesena nakon analize tržišta i publike, kada su shvatili s kim imaju posla: s nacijom koja, jednom kada sjedne popiti kavu, ne ustaje još narednih par sati. Dok iščekujemo dan kada će doći i kod nas, pa makar zbog rastućeg broja turista, evo nekoliko zanimljivosti o kavi koja je osvojila svijet.

1. Ime i logo inspirirani knjigom i morem

Kada su otvorili prvi Starbucks u Seattleu davne 1971. godine, njegovi osnivači ime su uzeli inspirirani poznatim romanom pisca Hermana Melvillea, Moby Dickom. Starbuck je bilo ime Pequodovog prijatelja, a danas već kultni logo sirene je pak referenca na blizinu mora jer je Seattle priobalni grad.

2. Starbucks su osnovala trojica učitelja

Možda biste pomislili kako su Starbucks osnovali profesionalni ugostitelji ili vlasnici plantaža kave, no u stvarnosti je cijela ideja potekla od trojice prijatelja. Gordon Bowker bio je pisac, Zev Siegl profesor povijesti, a Jerry Baldwin učitelj engleskog jezika. Direktor Howard Schulz nije postao članom firme sve do 1980-ih, i upravo je on uveo pića u tvrtku – prije toga prodavali su samo zrna kave.

3. Starbucks ima vlastitu farmu kave

Starbucks ima vlastitu farmu kave koju čak možete i posjetiti – pa makar virtualno, ako vam je prava daleko. Takozvana Hacienda Alsacia se prostire na 240 hektara u Kostarici, a kostarikanska kava je dio Starbucksove ponude od samih početaka.

4. Povezanost s lokalnom zajednicom

Starbucks ima poseban program koji se zove Community Store, a odraz je njihova nastojanja da pomognu stanovnicima siromašnih i ruralnih zajednica diljem svijeta. Tako nastoje zapošljavati što više lokalnih ljudi, surađivati s neprofitnim organizacijama i lokalnim umjetnicima, stvoriti posebne prostorije koje će koristiti potrebama zajednice, odvajati donacije za lokalne programe za mlade itd.

5. Starbucks kafići ponekad se nalaze na neobičnim mjestima

S više od 33 000 trgovina diljem svijeta, bilo bi gotovo nemoguće da se barem jedna ne nalazi na pomalo neobičnoj lokaciji. Neke od tih jedinstvenih podružnica su primjerice Starbucks smješten u praškom dvorcu, amsterdamskoj banci, salonu starih automobila u Seattleu, isključivo ženskoj trgovini u Indiji i sl.

Starbucks u Pragu Starbucks u Pragu (Foto: LesPalenik / Shutterstock.com)

6. Postoji čak i poseban Starbucks za djelatnike CIA-e

Postoji Starbucks čak i na kampusu CIA-e, a tajnovit je baš kako ga vjerojatno i zamišljate. Baristi ovdje primaju veću obuku, a postoje i intenzivnije provjere prošlosti i „pozadine“ djelatnika. Nije dopušteno zapisivanje imena, čak ni onih lažnih. Toliko o povezivanju sa zajednicom!

Nevjerojatne činjenice o nizozemskim vjetrenjačama: Remek-djela viša od piramida koja su služila za obranu od nacista Nizozemske vjetrenjače - 1 Nizozemske vjetrenjače - 2 Nizozemske vjetrenjače - 3 +5 Nizozemske vjetrenjače - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju