1. Prirodni resursi i agrikultura

Kuba i ostale države u okolici su poznate po velikim zalihama prirodnih resursa koji se izvoze po cijelome svijetu. Jeste li znali da upravo iz Kube u svijet idu nafta, željezo i asfalt? Kada tome pridodamo i banane, kakao i kavu, možemo zaključiti da je Kuba zaista bogata država.

2. Naseljenost otoka
Najveća zanimljivost oko naseljenosti Kariba je ta da je naseljeno svega 2% otočja! Fascinantno je to koliko su Karibi još uvijek neistraženi, što je i velika prednost kad putujete na ove otoke.


3. Slučajno otkriće
Za vrijeme svojeg putovanja 1492. godine, Karibe je slučajno otkrio Kristofor Kolumbo, a samo ime otočja potječe od plemena Caribi, što u prijevodu znači - kanibali.

4. Multikulturalizam
Afrički robovi su dovedeni za rad na plantažama šećera, a kad je ukinuto ropstvo, oni su ostali živjeti ovdje i prilagodili se uvjetima života koje otoci pružaju. Tako su danas Karibi zaista multikulturni, i na njima se mogu čuti brojni jezici i vidjeti mnoge rase iz cijeloga svijeta.

5. Glazba
Upravo je multikulturalnost jedan od glavnih razloga zašto su danas Kuba i cijelo Karipsko otočje poznati po mnogim glazbenim stilovima. Regge, calypso, salsa, shutney & pan glazba samo su neki od stilova koji su se oformili ovdje.


6. Hrana
Hrana na Karibima se uglavnom bazira na afričkoj, španjolskoj, kineskoj i istočnoindijskoj gastronomiji. Treba spomenuti crni grah (Kuba), piletinu (Jamajka) i prženu ribu (Barbados).

7. Flora i Fauna
Prostrani, blago valoviti krški ravnjaci na visini od 100 do 200 m nadmorske visine izmjenjuju se s plodnim dolinama. Takva područja zauzimaju površinu gotovo svih Karipskih otoka. Karipsko otočje nalazi se u klimi ugodnoj u bilo koje doba godine, tako da su flora i fauna konstantno u izobilju.

8. Turistička odredišta
Putujete li na Karibe, imati ćete što raditi. Ok, osim pijeska, sunca i mora, turisti će ovdje pronaći brojne atrakcije kao što su posjet nekom od prirodnih rezervata poput Asa Wright Nature Center u Trinidadu, posjet Malom Tobagu, The Reef Resortu ili nekom Belenboche imanju u Svetoj Luciji (ovo mjesto je popularno za promatranje rijetkih životinja).
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju