1. Prirodni resursi i agrikultura

Kuba i ostale države u okolici poznate su po velikim zalihama prirodnih resursa koji se izvoze po cijelome svijetu. Jeste li znali da upravo iz Kube u svijet idu nafta, željezo i asfalt? Kada tome pridodamo i banane, kakao i kavu, možemo zaključiti da je Kuba zaista bogata država.


2. Naseljenost otoka

Najveća zanimljivost o naseljenosti Kariba jest ta da je naseljeno svega 2 % otočja. Fascinantno je koliko su Karibi još uvijek neistraženi, što je i velika prednost kad putujete na ove otoke.

3. Slučajno otkriće

Za vrijeme svojeg putovanja 1492. godine Karibe je slučajno otkrio Kristofor Kolumbo, a samo ime otočja potječe od plemena Caribi, što u prijevodu znači - kanibali.

4. Multikulturalizam

Afrički robovi dovedeni su za rad na plantažama šećera, a kad je ropstvo ukinuto, oni su ostali živjeti ovdje i prilagodili se uvjetima života koje otoci pružaju. Tako su danas Karibi zaista multikulturalni te se na njima mogu čuti brojni jezici i vidjeti mnoge rase iz cijeloga svijeta.

Glazba na Kubi Glazba na Kubi (Foto: Getty Images)

5. Glazba

Upravo je multikulturalnost jedan od glavnih razloga zašto su danas Kuba i cijelo Karipsko otočje poznati po mnogim glazbenim stilovima. Reggae, calypso, salsa, shutney & pan samo su neki od glazbenih stilova koji su se ovdje oformili.

6. Flora i fauna

Prostrani, blago valoviti krški ravnjaci na visini od 100 do 200 metara nadmorske visine izmjenjuju se s plodnim dolinama. Takva područja zauzimaju površinu gotovo svih karipskih otoka. Karipsko otočje nalazi se u klimi ugodnoj u bilo koje doba godine, tako da su flora i fauna konstantno bujne.

Majmun na karipskom otoku Grenada Majmun na karipskom otoku Grenada (Foto: Getty Images)

7. Turistička odredišta

Putujete li na Karibe, imat ćete što raditi. Osim pijeska, sunca i mora turisti će ovdje pronaći brojne atrakcije, poput obilaska nekog od prirodnih rezervata, kao što je Asa Wright Nature Center u Trinidadu, posjeta Malom Tobagu, The Reef Resortu ili imanju Belenboche u Svetoj Luciji (ovo mjesto popularno je za promatranje rijetkih životinja).

8. Hrana

Hrana na Karibima uglavnom se zasniva na afričkoj, španjolskoj, kineskoj i istočnoindijskoj gastronomiji. Treba spomenuti crni grah (Kuba), piletinu (Jamajka) i prženu ribu (Barbados).

Piletina i crni grah Piletina i crni grah (Foto: Getty Images)

Pri samoj pomisli na taj spoj rastu nam zazubice, a volite li piletinu ili ribu, ondje ćete sigurno doći na svoje. Dok maštate o egzotičnim plažama i bogatoj kulturi, uživajte u okusima Kariba jer vas u Lidlu 21. do 24.7. očekuju poslastice uz koje ćete, ako nikako drugačije, otputovati hranom. Začinite piletinu karipskim umacima, isprobajte njihove namaze ili egzotične jogurte.
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju