Babića jezero
 ledenjačko je jezero, odnosno takozvano gorsko oko, koje se smjestilo podno planina Poštak i Ujilice u selu Babići kod Ličkog Tiškovca. Iako se nalazi na granici s Bosnom i Hercegovinom, teritorijalno pripada Zadarskoj županiji.

Nekad se nalazilo na trasi poznate unske željezničke pruge koja je sjekla granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine čak sedam puta. Ona više nije u prometu, a dolazak do Babića i dalje je vrlo otežan.

Ako ne planirate planinariti po neoznačenim stazama, automobilom do ovog mjesta možete doći samo iz smjera Bosne i Hercegovine.

Iz Srba treba krenuti prema Kaldrmi (udaljenost oko 9 km) gdje se prelazi granični prijelaz. Nakon ulaska u Bosnu i Hercegovinu treba voziti pažljivo jer polovica od petokilometarske trase do hrvatskog sela Babići otpada na makadam i vododerine.

Povrh svega, ako niste iz ovoga kraja (ili u društvu lokalne osobe), postoji šansa da vam neće dopustiti prolaz do ovog neotkrivenog bisera na granici Dalmacije i Like.

Iako nije jednostavno doći, trud se itekako isplati.

Babića jezero nalazi se u blizini istoimenog sela do kojeg vodi put kroz tunel i lagana šetnja u trajanju od oko 10 minuta. Karakterizira ga modrozelena boja vode koja se prelijeva preko stijena za vrijeme obilnih kiša ili tijekom topljenja snijega.

Iako je većinu godine voda hladna, u ljetnim se mjesecima zagrije, a vodostaj dovoljno snizi za kupanje. Zbog iznimno toplog vremena za ovaj dio godine, vodostaj je na Babića jezeru i dalje vrlo nizak.

Zavirite u fotogaleriju i pogledajte fotografije našeg suradnika Romea Ibriševića iz ovog spektakularnog krajolika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju