Put nas vodi u Kinu, točnije u Peking, a posjetiti glavni grad najveće zemlje svijeta, a pritom ne vidjeti Zabranjeni grad, gore je nego doći u Rim i ne vidjeti papu!

Piramide, Sfinga, Taj Mahal i ostale svjetski poznate građevine obiluju legendama i zanimljivim pričama koje pričaju njihovu povijest. Ista stvar je i s ponosom Kine i Pekinga, Zabranjenim gradom, koji se smjestio u centru glavnog kineskog grada. No, o legendama malo poslije, za početak ispričajmo kako je uopće ova građevina, nastala.Izgradnja ovog velebnog zdanja, započela je početkom 15. stoljeća, a da bi se kompleks završio bilo je potrebno oko 15 godina i 200 tisuća radnika, od kojih su mnogi, baš kao i kod građenja Kineskog zida, izgubili živote zbog loših uvjeta rada. Kad je konačno izgrađen, moglo se samo stati i diviti mu se, s obzirom da se sastoji od oko 900 zgrada i 9999 prostorija. Sljedećih pet stoljeća, sve do 1924. godine, u njemu su stolovali vladari iz dinastija Ming i Qing, a danas je Zabranjeni grad pretvoren u muzej kojeg pohode brojni znatiželjnici.

> 10 neobičnih činjenica o zemlji u kojoj jedu pse

Ime je dobio zbog toga što za vrijeme careva, osim članova carske obitelji i njihovih sluga, nitko nije mogao ući unutra, tako da su i 'obični' stanovnici Kine, Zabranjeni grad vidjeli po prvi put tek u 20. stoljeću.
Naravno, ovakav kompleks morao je imati i kvalitetnu zaštitu, pa su tako na četiri njegova kraja napravljene četiri osmatračnice. I tu dolazimo do jedne od brojnih legendi Zabranjenog grada, one o četiri tornja (osmatračnice).

Naime, po završetku izgradnje kompleks nije imao tornjeve, već samo dugački, tanki, crveni zid. No jedne noći, car je usnuo san o četiri tornja na krajevima grada, i čim se probudio, naložio je izgradnju istih. Kako se carevoj volji mora udovoljiti, nije preostalo ništa drugo već započeti gradnju tornjeva.U Zabranjeni grad su došli najbolji graditelji iz zemlje. Napravili su tornjeve, ali car nije bio zadovoljan njihovim izgledom pa ih je dao srušiti. Kako s carom nema šale, bez glave su ostali i graditelji. Odmah je dovedena druga 'tura' graditelja koja je sagradila nove tornjeve. No, car je očito zamislio nešto svoje, pa ni ovi tornjevi nisu dugo potrajali, a nažalost, ni oni koji su ih izgradili. Konačno, u grad je stigla i treća 'pošiljka graditelja'.

Vođa građevinara bio je strašno nervozan i noćima nije spavao već smišljao kako udovoljiti caru, s obzirom da je znao kako su prošli njegovi prethodnici. U jednom trenutku kad je već ostao bez ideja i gotovo se prepustio očaju, čuo je pjev skakavca u kavezu. I tu se rodila ideja. Naime, kavez u kojem se nalazio skakavac izgledao je točno onako kako bi mogli izgledati tornjevi! Građevinar je kupio kavez i prema njemu oblikovao tornjeve.

Legenda kaže da se car oduševio, glave su ostale na ramenima, a Zabranjeni grad je dobio svoj konačan izgled kakvog ga i dan danas poznajemo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju