Navikli smo na ponude turističkih agencija koje nude standardne rute, osobito za praznike – Venecija, Cinque Terre, Toskana. Sve su to divna mjesta, no ako želite originalan odmor u talijanskom stilu, daleko od turstičkih gužvi, zaputite se prema Arcugnanu.

Bajkoviti vikend tamo je provela i naša Slađana Trajković, koja nam je iz prve ruke otkrila kako uživati kao plemstvo.

To talijansko mjestašce smjestilo se na obroncima tik uz Vicenzu. Vijugav put uz brdo dovest će vas do prekrasne talijanske vile, potpuno preuređene s posebnom pažnjom do zadnjeg detalja kako bi zadržala svoj paladijski stil gradnje s visokim stropovima, antiknim namještajem i elegantnim podovima s mozaicima u venecijanskom stilu. Prozračni ambijent, sofisticirani luksuz i profinjena usluga dodatno upotpunjuju gostoprimstvo Hotela Villa Michelangelo koje je dostojno princa.

Kako izgleda početak dana u ovoj vili? Nakon buđenja uz cvrkut ptica očekuje vas čaroban pogled kroz staklenu stijenu na opuštajuće zelene brežuljke. Nakon bogatog doručka koji nudi ukusne talijanske zalogaje, raj za vaše nepce, možete se uputiti na tirkizni bazen s lepršavim bijelim baldahinima i uživati u pogledu na obližnji grad u podnožju, uz čašu talijanskog prosecca.

Villa Michelangelo Villa Michelangelo (Foto: Sparkles of Italy)

Želite li uživati u svakom zalogaju, posjetite obližnji restoran Da Biasio, koji se može osim savršenom kuhinjom pohvaliti i idealnom lokacijom. Naime, s terase restorana pogled seže uistinu daleko, pa dok uživate u talijanskim specijalitetima, zajamčen vam je i vrhunski pogled na grad.

Vicenza, glavni grad pokrajine Veneto, udaljena je svega 10 minuta vožnje i svakako ju se isplati razgledati. Apsolutna je meka za sve ljubitelje arhitekture jer ju je doslovno cijelu izgradio i svojim djelima obilježio poznati renesansni arhitekt Andrea Palladio. Njegova ostavština uistinu je impozantna, od bazilika, kazališta, pa sve do mnogobrojnih plemićkih vila koje krase okolicu Vicenze.

Od velikog broja atrakcija izdvojit ćemo pet njih koje ne smijete zaobići.

1. Basilica Palladiana

Ova vjerska građevina jedna je od ikona Vicenze i zauzima prvo mjesto u središtu popularne Piazze dei Signori. Izgrađena je u 15. stoljeću i jedna je od prvih primjera renesansne strukture koja se odlikuje dizajnom paladijskog prozora – loža bazilike ima niz ukrašenih lukova koji teku duž obiju strana i stvaraju vizualno privlačnu zgradu.

2. Teatro Olimpico

Ovo kazalište nije nalik nijednom drugom koje ćete vidjeti, a njegova unutrašnjost u cijelosti je izrađena od kamena, štukature i drva. Pozornica je jednostavno predivna i više nalikuje palači nego mjestu izvedbe – fasadu krase kameni kipovi, lukovi i gipsani radovi. Izvorni scenski setovi i danas su na mjestu iza glavnog pročelja i stvaraju iluziju velike dubine – dok gledate kroz lukove, čini se kao da se mnoge ulice protežu daleko iza građevine.

Teatro Olimpico Teatro Olimpico (Foto: Sparkles of Italy)

3. La Rotonda

Smještena na raskošnom terenu, nekad dom umirovljenog vatikanskog svećenika, nalazi se južno od Vicenze, oko 15 minuta od centra grada i jedna je od najprepoznatljivijih građevina. Zgradu posebnom čini njezin nevjerojatan dizajn i simetrija – svaka od četiriju strana kuće ima trijem koji sliči Panteonu u Rimu. Unutar zgrade nalazi se niz raskošno uređenih soba s prekrasnim freskama i ukrašenim gipsanim radovima.

4. Museo Palladiano

Smješten u istom kompleksu i trgu kao Bazilika Palladiana, Museo Palladiano nezaobilazna je atrakcija u kombinaciji sa samom bazilikom. U sklopu ovog muzeja nalazi se fantastična zbirka artefakata i relikvija vezanih za baziliku, zajedno s informativnim i detaljnim prikazima o njegovoj povijesti i gradnji. Ovdje možete saznati o značaju zgrade, ali i o njezinu poznatom arhitektu Andrei Palladiju.

5. Torre Bissara

Iako je ova građevina povezana s bazilikom Palladiana, impresivna je atrakcija sama po sebi i ima dugu povijest. S visinom od 82 metra, najviša je zgrada u povijesnom centru Vicenze. Izgrađena je u 12. stoljeću i otad postoji u izvornom obliku te je od velikog povijesnog značaja za grad. Na jednoj je strani prekrasan ukrašeni sat sa svjetloplavom bojom, a na vrhu je brončana kupola i vremenska žila.

Za ljubitelje fotografija za Instagram, svakako prošećite do slikovitog mosta Ponte San Michele, a aperitivo možete naručiti u jednom od barova na Piazza dei Signori, romantičnom trgu u staroj jezgri grada.

Vicenza - Vicenza - (Foto: Sparkles of Italy)

Noćni izlazak u Vicenzi svakako se sastoji od guštanja u talijanskim restoranima, trenutačno su popularni Julien i Osteria dei Monelli te nećete pogriješiti zaputite li se tamo. Isprobajte tipično jelo za ovaj kraj, palentu s bakalarom i karameliziranim lukom ili pastu s mesom od najfinije pripremljene patke.

Sljedeći je talijanski dragulj koji vrijedi posjetiti Marostica. Već kad se budete približavali tom gradiću, uočit ćete dvorac na vrhu brda sa zidinama koje se prostiru na lijevu i desnu stranu brda. Poput kineskog zida, sasvim do podnožja okružuju cijeli gradić. Uistinu impresivno već na prvu. Svakako posjetite dvorac na vrhu brda jer pruža spektakularan pogled na cijeli grad i okolicu.

Također, ovo ne tako razvikano mjestašce poznato je po festivalu trešanja, koji se odvija u svibnju, te igri šaha sa živim osobama. Potonje događanje postalo je pravi spektakl, a odvija se svake dvije godine kako bi se rekonstruirala epizoda iz 1454. godine. Naime, legenda kaže da su dva plemića bila zaljubljena u kćer vladara dvorca Lionoru, a vladar im je naredio da umjesto dvobojem pobjedu riješe partijom šaha. Kakav je bio kraj, saznajte kad posjetite Marosticu.

Ako nastavite dalje autom još dvadesetak minuta, doći ćete do pravog malog otkrića među talijanskom turističkom ponudom – Bassano del Grappa.

Četiri stvari zbog kojih je Bassano del Grappa najpoznatiji jesu starinski most preko rijeke Brente, poznat kao ponte vecchio, zatim jak liker proizveden na tom području, vojna povijest Monte Grappa i lokalno proizvedena keramika.

Gradić Bassano del Grappa poznat je po keramici Gradić Bassano del Grappa poznat je po keramici (Foto: Sparkles of Italy)

Arhitektura odražava lokaciju Bassana, koja je spoj raznih stilova, od tipične arkadne ulice, trgova u venecijanskom stilu, pa do povijesnih zgrada s alpskim drvenim balkonima. Za ovaj grad kažu i da je prvi po ispijanju alkohola po glavi stanovnika u Italiji. Zato ne čudi što su ulice ovog mirnog gradića prepune barova s terasama na kojima je u svako doba dana vrlo živo.

Stoga zaboravite na Veneciju i Toskanu i uputite se na obronke Vicenze.

Priuštite si kraljevski užitak u autohtonom talijanskom stilu dok kažeš blic jer uz Blic kredit na ovom putu jedino razmišljate gdje prije sjesti i jesti.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju